sportski magazin

/
/
Šampionska mladost Pančeva

Šampionska mladost Pančeva

 

 

Prijatelji projekta

 

 

 

MARKO MILANOVIĆ-JUNAK MODERNOG DOBA

 

 

Koliko god se trudio da vam opišem junaka ove priče, Marka Milanovića, rođenog Pančevca, učenika OŠ “Stevica Jovanović” i sve što je do sad postigao u polju sporta, ne bi bilo dovoljno, zato što, svaki taj detalj, titula, pehar, uspeh, nastupi, idu uz dete, a ta mladost, dodatno me očarava. Zato, na ovom mestu, bar ću pokušati da predstavim momka, vunderkinda, slobodno ću reći, mladog genija. Detalje o njegovoj biografiji (vama će se učiniti da trinaestogodišnji momak to nema) možete pročitati u posebnoj rubrici u ovom tekstu, ali, ima dosta toga, rekao bih, ličnih impresija, koje želim da podelim sa vama.

 

Da li igrao šah ili stoni tenis, a još uvek nije lako utvrditi u čemu je bolji, jer u oba sporta, deluje vrhunski za svoju životnu dob, lako se uočava dostignuće, primenjena darovitost koju ćete retko sresti. Sve što čini, na obe “table”, deluje moćno, istovremeno pitomo. Za razliku od vršnjaka, ali i dosta starijih sportista, kojima je potrebno vreme da se nađu, da tako nazovem njihovo sazrevanje, Milanović nekom svojom, samo njemu znanom evolucijom, ulazi kroz vrata odraslih, da im kaže-Tu sam, ne robujte predrasudama. Da li ćete me razumeti kad za dečaka, još uvek osnovca, kažem da je bogata ličnost? Pojasniću. Sve što je do sad postigao, upoznajući ljude, putujući po Srbiji i Evropi, osvajajući trofeje, svakodnevno vežbajući za sport i školu, toliko je uz svoju porodicu ojačao, da to jeste svojevrsno bogatstvo duha, kakvo ne pamtim. Marko je pored te istine, miran, čak povučen dečak. Svoju mudrost ne rasipa okolo, trudeći se da nekog zadivi. Njegov život je pun drugačijih emocija. Da potvrdi, svaki put kad izađe na šahovski meč ili pred stono-teniskog rivala, konkretan je tamo gde bi trebalo da bude, što i jeste suština svakog šampiona.

 

 

Marka sam upoznao preko šahovskog poslenika Peđe Tomina, dok sam radio u redakciji “Pančevca”. Prvi mi je skrenuo pažnju na mališana koji kombinuje stoni tenis i šah, takvom lakoćom, kao da je spreman da ide do kraja za svoja načela. Uvek je teško pisati o deci, nije to laka tema, jer, zastupam teoriju, za klince, takmičenje je suvišno. Više sam da se igraju. Tako, ma koliko imali rezultata, osvojenih odličja, pre mi bude žao, nego što bih se divio. Ipak, kad sam sreo Nebojšu, starijeg Milanovića, pa upoznao i Marka, počeo sam da popuštam, čak, u potpunosti prihvatim istinu, on je nešto drugo-rođeni šampion. I tako, malo po malo, u raznim medijima, gde god sam to mogao, pisao sam o junaku modernog doba.

Marko je najmlađi osvajač II seniorske šahovske kategorije ikada u Srbiji.

 

Kad god bih sreo Nebojšu, uvek je bilo zanimljivo pričati o njegovom sinu. Zato što me stalno obasipao o otkrićima i saznanjima. Svaki put sam, slušajući dobronamernog oca, razmišljao i o ozbiljnom naporu kojim je Marko izložen, ali, sasvim sigurno, bez tog odricanja, ne može se dokučiti krajnji cilj. Marko Milanović je pobednik, rođen da osvaja trofeje i verovatno, da ga ne ureknem, što bi rekao naš narod, doći će do pozicije koja će mu garantovati, ne popularnost, već poštovanje kakvo zaslužuju samo najveći.

 

 

 

Pred vama je razgovor koji smo nas dvojica vodili.

 

Marko, kako si zavoleo šah i stoni tenis?

Šah i stoni tenis sam zavoleo još pre petog rođendana. Mogu reći da je za početak najzaslužniji tata ali to mu nije bilo teško, jer te dve igre su veoma zanimljive i brzo su mi zaokupile pažnju. Dok sam bio mali više sam voleo stoni tenis jer je brz i dinamičan, ali u poslednje vreme šah me više privlači zbog neograničenih mogućnosti za razvoj i ispoljavanje kreativnosti.

 

 

Koje je takmičenje bi izdvojio kao najteže, a koje kao najdraže?

 –Najteži su Svetski i Evropski šampionati na kojima sam učestvovao više od 10 puta. Tu su protivnici najjači na svetu, većina ima ceo sistem iza sebe. Od najranijih godina imaju državne i privatne trenere velemajstore koji su često tu sa njima na šampionatima, a ja nikada nisam imao ni pravog trenera a kamoli da je neko osim tate ikada bio samnom na nekom takmičenju. Drago mi je što sam u toj neravnopravnoj borbi na zvaničnom Evropskom prvenstvu podelio drugo mesto a na Svetskom deseto gde sam se plasirao iznad evropskog prvaka. Ako govorimo o najdražim takmičenjima, to su svakako Prvenstva Srbije i Vojvodine koje sam osvojio mnogo puta. Jedini sam takmičar u našoj zemlji ikada koji je u istoj godini osvojio svih 5 Prvenstava Srbije, u svim šahovskim disciplinama koje postoje.

 

 

Kako te drugari i nastavnici, u školi, prihvataju kao šampiona?

 –Drugari su se navikli, a i nastavnici. Kada se vratim sa nekog takmičenja često me kroz šalu pitaju koji mi je to pehar po redu, gde ih držim i slično. Svima je to već normalno, a nastavnici imaju razumevanja za moja višednevna, često i višenedeljna odsustva kada idem na Prvenstva Srbije ili na Evropske i Svetske šampionate. Posle svega toga ono što sam propustio nadoknadim i skroz sam odličan đak.

 

 

 

BIOGRAFIJA

 

 

Marko Milanović, višestruki kadetski prvak Srbije i Vojvodine u redovnom, ubrzanom, brzopoteznom šahu i rešavanju šahovskih problema, školski prvak Srbije i vicešampion Srbije u stonom tenisu.

 

Rođen je 2008. godine u Pančevu gde i živi. Šah i stoni tenis je počeo da igra sa 5 godina.Do sada, sa 12 godina, osvojio je preko 350 pehara, medalja i priznanja na takmičenjima u oba sporta.Višestruki je šampion Srbije, prvak Vojvodine i školski prvak Srbije u svim šahovskim disciplinama: redovnom šahu, ubrzanom šahu, brzopoteznom šahu i u rešavanju šahovskih problema, više puta u konkurenciji starijih od sebe i vicešampion Srbije u stonom tenisu. Nosilac je više rekorda u šahu od kojih su neki:

– Sa 6 godina najmlađi osvajač II seniorske šahovske kategorije u Srbiji.

– Sa 7 godina najmlađi osvajač najviše, I seniorske šahovske kategorije u Srbiji.

– Sa 7 najmlađi prvak Srbije ikada, u konkurenciji starijih od sebe.

– Sa 8 godina najmlađi trostruki šampion Srbije ikada: u redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu u konkurenciji dve godine starijih od sebe.

– Sa 9 godina najmlađi osvajač sve 4 medalje na Šampionatu Srbije, u redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu i rešavanju šahovskih problema, u konkurenciji starijih od sebe.

– Sa 10 godina jedini petostruki šampion Srbije ikada do sada, u svim šahovskim disciplinama: redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, u rešavanju šahovskih problema i školski prvak Srbije.

– Sa 10 godina najmlađi šahista ikada u Srbiji koji je po međunarodnom FIDE rejting sistemu prešao 2000 poena.Sva takmičenja na kojima učestvuje su državnog karaktera, otvorenog tipa i međunarodna.

 

 

– Sa 5,5 godina prvi put učestvuje na otvorenom turniru u stonom tenisu i kao debitant osvaja zlatnu medalju u konkurenciji 2,5 godine starijih.

– Tri meseca kasnije, sa nepunih 6 godina, počinje da se takmiči i u šahu i odmah osvaja zlatne medalje u konkurenciji nekoliko godina starijih od sebe.

– 2014. godine, sa 6 godina, postaje zvanični prvak pančevačke opštine u stonom tenisu u konkurenciji više nego dvostruko starijih od sebe, do 14 godina.

– 2015. godine, sa 7 godina, po drugi put osvaja titulu prvaka pančevačke opštine u stonom tenisu u konkurenciji dvostruko starijih od sebe, do 14 godina, u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji.

– Oba rezultata odbranio je i 2016, 2017, 2018. i 2019. i 2020. godine.

– 2014. sa 6 godina osvaja II seniorsku kategoriju u šahu i postaje zvanično najmlađi nosilac tog šahovskog zvanja u Srbiji.

– 2015. sa 7 godina osvaja najvišu, I šahovsku kategoriju u šahu i postaje zvanično najmlađi nosilac te seniorske šahovske titule u Srbiji.

– 2019. sa 11 godina na otvorenom seniorskom turniru u Beogradu osvaja titulu zvaničnog kandidata za međunarodnog FIDE majstora šaha, najmlađi u Srbiji.Pet godina zaredom, Marko Milanović je zvanično najbolji mladi sportista grada Pančeva, u više različitih zvanja i kategorija.

– Jedini je nosilac plakete “Naši mladi talenti” za 2015. Godinu, sa 6 godina života

 

 

– Jedini je nosilac plakete “Najperspektivniji u oblasti školskog sporta” za 2016 u vreme kada je pohađao prvi razred osnovne škole

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2017. godinu.

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2018. godinu.

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2019. godinu.

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2021. godinu.

– Po odluci gradonačelnika nosio baklju i otvorio Sportske igre mladih Srbije.

– Sa 12 godina života već je 5 godina stalni član kadetske Reprezentacije Srbije u šahu.

– Početkom 2015. godine, sa 6 godina života, po prvi put osvaja Prvenstvo Vojvodine u šahu u standard tempu u konkurenciji znatno starijih od sebe, čime je najmlađi prvak Vojvodine u šahu.Sredinom 2015. godine osvaja prvo mesto i na Šampionatu Srbije u standardnom šahu u konkurenciji starijih od sebe, čime postaje zvanično najmlađi prvak Srbije u istoriji. Iste godine na Šampionatu Srbije u ubrzanom (rapid) šahu osvaja titulu vicešampiona Srbije u ubrzanom šahu, takođe u konkurenciji starijih od sebe. 2015. godine kao kadetski prvak Srbije učestvuje na Evropskom i Svetskom šampionatu u šahu, u konkurenciji starijih od sebe. Na oba šampionata ostvaruje natpolovični bodovni učinak, po čemu je jedan od najboljih članova kadetske reprezentacije Srbije do 18 godina.

– Na Evropskom šampionatu 2015. sa po jednom takmičarom iz Rusije i Litvanije podelio je prvo mesto u svom godištu.

– Na Svetskom prvenstvu 2015. u Grčkoj osvojio je četvrto mesto u svom godištu.

– Na Evropskom prvenstvu u ubrzanom šahu 2015. osvojio je drugo mesto u svom godištu a podelio četvrto u ukupnom plasmanu u konkurenciji starijih od sebe.

– 2016. godine, sa 8 godina, po drugi put osvaja Prvenstvo Vojvodine u šahu, sa maksimalnim rezultatom svih 9 pobeda iz 9 partija.

– 2016. godine, sa 8 godina, na Šampionatu Srbije u šahu simultano osvaja sve tri titule kadetskog prvaka Srbije i to: u redovnom šahu, ubrzanom šahu i u brzopoteznom šahu u konkurenciji dve godine starijih od sebe.

Time je sa 8 godina istovremeno objedinio sve tri titule kadetskog šampiona  Srbije u šahu, što je do tada nezabeležen rezultat u Srbiji.

– 2016. godine kao prvak i reprezentativac Srbije po drugi put učestvuje i na Evropskom i Svetskom šampionatu u šahu, u sve tri discipline: u redovnom (standard), ubrzanom (rapid) i brzopoteznom (blitz) šahu.

– Na oba ta najveća svetska Šampionata Marko Milanović je zvanično najuspešniji reprezentativac (MVP) Srbije do 18 godina.

– Na Evropskom šampionatu u Pragu (Češka) 2016. godine u standard tempu u trajanju od dve sedmice, podelio je drugo mesto.

– Na Blitz turniru Evropskog šampionata u Češkoj osvojio je prvo mesto.

– Na Rapid turniru Evropskog šampionata u Češkoj podelio je prvo mesto, a po dodatnim kriterijumima je drugi.

– 2016. godine na Svetskom šampionatu u Gruziji, u trajanju od dve sedmice, osvojio je deseto mesto i plasirao se iznad zvaničnog Evropskog prvaka, Pingin Artema iz Rusije.

– 2016. godine učestvuje na Evropskom ekipnom prvenstvu u ubrzanom šahu. Kao najmlađi i najuspešniji u svom timu ekipno osvaja peto mesto u Evropi u konkurenciji dve godine starijih od sebe

  1. godine na Šampionatu Srbije u šahu ponovo se takmiči protiv starijih od sebe i osvaja medalje na sva četiri Prvenstva:

– Na Prvenstvu Srbije u brzopoteznom šahu osvaja prvo mesto, čime brani isti takav rezultat od 2016. godine i u konkurenciji starijih od sebe.

– Na Prvenstvu Srbije u ubrzanom šahu sa najvećim brojem poena deli prvo mesto dok je po dodatnim kriterijumima drugi, u konkurenciji starijih od sebe.

– Na Prvenstvu Srbije u redovnom šahu osvojio je drugo mesto, u konkurenciji starijih od sebe.

– Po prvi put učestvuje i na Prvenstvu Srbije u rešavanju šahovskih problema, u konkurenciji starijih od sebe, i odmah osvaja treće mesto.

Time postaje jedini takmičar na Šampionatu Srbije u šahu ikada, koji je istovremeno osvojio medalje na sva četiri Prvenstva, sve u konkurenciji starijih od sebe.

– 2017. godine na finalnom takmičenju Sportskih igara mladih Srbije osvaja prvo mesto, u konkurenciji dve godine starijih od sebe.

– Na međunarodnom finalu Sportskih igara mladih 2017. godine u Hrvatskoj, takođe osvaja prvo mesto u regionu, u konkurenciji dve godine starijih od sebe.

– Iste godine kao član Reprezentacije Srbije učestvuje i na Evropskom šampionatu u šahu Rumuniji u trajanju od dve sedmice i plasira se na peto mesto u svom godištu. Time je jedan od najboljih članova Reprezentacije naše zemlje do 18 godina ukupno, kao i takmičar iz Srbije koji je osvojio najviše rejting-poena na Šampionatu Evrope.

– 2018. godine na Prvenstvu Srbije u šahu Marko Milanović obara svoj rekord i postiže istorijski, do sada neviđen rezultat u našoj zemlji, time što istovremeno pobeđuje na sva 4 Prvenstva Srbije:

– Prvenstvo Srbije u brzopoteznom šahu – prvo mesto

– Prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu – prvo mesto

– Prvenstvo Srbije u redovnom šahu – prvo mesto

– Prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema – prvo mesto

Time prevazilazi svoj rezultat iz 2016. kada je bio trostruki, i 2018. godine postaje četvorostruki kadetski prvak Srbije u šahu, u svim šahovskim disciplinama.

– Mesec dana kasnije isti rezultat ponavlja i na poslednjem – petom Prvenstvu Srbije u organizaciji Ministarstva prosvete.

U konkurenciji starijih od sebe Marko Milanović i na tom Prvenstvu osvaja prvo mesto, čime stiče nezabeleženu titulu petostrukog prvaka Srbije

– 2018. godine, sa 10 godina, Marko postaje najmlađi šahista ikada u Srbiji koji je po zvaničnom međunarodnom FIDE rejting sistemu prešao granicu od 2000 rejting-poena u ubrzanom šahu.

– 2018. godine kao član Kadetske reprezentacije naše zemlje u šahu takođe učestvuje na Svetskom šampionatu u Španiji i na Evropskom šampionatu u Letoniji, u trajanju od po dve sedmice.

Kao i prethodnih godina, na oba Šampionata za našu zemlju ostvaruje natpolovični bodovni učinak, čime je jedan od najuspešnijih članova Reprezentacije Srbije.

– 2019. godine na Prvenstvu Vojvodine Marko četvrti put osvaja titulu Prvaka Vojvodine u šahu, u konkurenciji starijih od sebe.

– 2019. godine na finalu Sportskih igara mladih Srbije ponovo osvaja prvo mesto

– 2019. Marko Milanović je odabran da sa prvakom sveta u karateu Slobodanom Bitevićem i prvakom Evrope u automobilizmu Dušanom Borkovićem predstavlja najuspešnije sportiste svog grada Pančeva

– 2019. godine na međunarodnom finalu Sportskih igara mladih u Hrvatskoj 2019. godine ponovo osvaja prvo mesto u regionu.

– Na Prvenstvu Srbije u ubrzanom šahu osvaja treće mesto u konkurenciji starijih od sebe.

– 2019. godine, sa 11 godina, Marko postaje najmlađi šahista u Srbiji koji je po zvaničnom međunarodnom FIDE rejting sistemu prešao granicu od 2000 rejting poena u standardnom šahu.

U svojoj kategoriji više godina uzastopno zauzima prvo mesto na zvaničnoj međunarodnoj FIDE rejting listi Srbije, sada sa više od 200 rejting poena prednosti ispred ostalih.

– 2019. na otvorenom seniorskom turniru u Beogradu osvaja zvaničnu titulu kandidata za međunarodnog FIDE majstora šaha, najmlađi u Srbiji.

– 2019. kao član seniorske ekipe ŠK “PAŠK” iz Pančeva u II ligi Vojvodine iz 7 partija ostvaruje 6,5 poena, čime je najuspešniji igrač ne samo “PAŠK”-a nego i cele II seniorske lige Vojvodine za 2019. godinu. Time je najzaslužniji što je ŠK “PAŠK” 2019. godine ostvario najveći uspeh u svojoj istoriji plasirajući se u I seniorsku ligu Vojvodine, što je zvanična II liga Srbije.

– 2019. kao član seniorske ekipe ŠK “Svetozar Gligorić – Gliga” iz Pančeva iz 7 partija Marko Milanović ostvaruje svih 7 pobeda iz 7 mečeva, čime je najuspešniji igrač ne samo ŠK “Svetozar Gligorić – Gliga” nego i cele seniorske lige Vojvodine. Time je najzaslužniji što se i taj klub iz Pančeva 2019. godine plasirao na visoko drugo mesto u Ligi.

– 2019. u sastavu kadetske reprezentacije Srbije petu godinu uzastopno uspešno učestvuje na Evropskom šampionatu u Bratislavi (Slovačka), u trajanju od dve sedmice.

  1. godine na Prvenstvu Vojvodine petu godinu zaredom osvaja prvo mesto, ponovo sa maksimalnim rezultatom svih 9 pobeda iz 9 partija.
  2. godine na Prvenstvu Srbije u brzopoteznom šahu u organizaciji Prvog privatnog šahovskog saveza Srbije, osvaja prvo mesto u najstarijoj klasi do 18 godina (6 godina stariji od njega), takođe sa maksimalnim rezultatom, svih 8 pobeda iz 8 partija.
  3. godine sa svojim klubom se takmiči u Prvoj seniorskoj ligi Vojvodine i osvaja ubedljivo prvo mesto, sa maksimalnim rezultatom 11 pobeda iz 11 mečeva.

Time se sa samo 12 godina života plasira u najviši seniorski rang takmičenja u Srbiji, Prvu šahovsku ligu Srbije.

  1. na Otvorenom kadetskom prvenstvu Beograda osvaja prvo mesto u najstarijoj klasi, do 18 godina (6 godina stariji)
  2. godine po prvi put učestvuje na zvaničnom Prvenstvu Srbije u stonom tenisu i osvaja titulu vicešampiona Srbije u dublu.

Planira da nastavi da se bavi šahom i stonim tenisom ali i da bude odličan đak. Najviše voli predmet matematika u kojem se uspešno i takmiči.

 

 

 

 

Marko, želim da te pitam i nešto u vezi sa uslovima za tvoj razvoj u Pančevu. Da li si zadovoljan kako to izgleda u tvom rodnom gradu?

Šah i stoni tenis je lako započeti i u Pančevu je to moguće, ali ih je vrlo teško usavršavati i ići ka višem nivou. Biti uspešan na višem nivou zahteva ispunjenje mnogo različitih uslova, što je u maloj sredini kao što je Pančevo praktično nemoguće. Na primer, teško je naći već samo odgovarajuće sparing partnere, a stručna pomoć ili organizovan rad, kao što postoji recimo u Novom Sadu, ne mogu se ni zamisliti.

 

 

Imaš li vremena za nešto drugo, osim za školu i sport? Šta te privlači van ovih oblasti?

Slobodnog vremena nemam previše ali se trudim da ga ispunim na najbolji način. Osim što treniram stoni tenis, puno se družim sa drugarima, pretežno iz Centra za talente koga takođe pohađam. Najčešće vozimo bicikl ili pratimo neki sportski događaj kod nekoga od nas.

 

 

Kako i gde sebe vidiš u budućnosti.

Roditelji su mi profesori pa bez obzira na sportove kojima se bavim, voleo bih da se ugledam na njih. Upisaću fakultet ali nisam još odlučio koji. Paralelno sa fakultetom ću se usavršavati u šahu gde mi je sledeći cilj titula FIDE pa Internacionalnog majstora šaha, a u stonom tenisu ću se takođe truditi da budem što bolji.

 

 

 

 

 

PORODICA

 

Koliko god se trudili, bili marljivi, ako, pre svega, u najbližem okruženju, nemamo podršku, najviše ljubav, za to što neko radi, onda su ciljevi daleko. Srećom, Marko u svojim roditeljima, bratu i sestri, ima baš sve što je neophodno da u miru i bez trzavica stigne gde je naumio.

Roditelji, makar u moderno vreme, kad pričamo o sportu, često, nanose deci veću štetu, nego što su od koristi, ali, dobro je da ima primera koji nam daju do znanja, roditeljstvo znači stalnu ljubav i uzajamnost, kako je kod Milanovića.

 

Zato mama Stojanka, te Markova sestra Kruna (7 godina)  i mlađi brat Pavle (9 godina), uz pominjanog tatu Nebojšu, mnogo utiču na Markov razvoj i pravilan put kojim ide. Inače, i Pavle je odličan šahista, zvanični je prvak Srbije za učenike prvog razreda, vicešampion je Vojvodine u standardnom šahu i vicešampion Srbije u brzopoteznom šahu, u konkurenciji dve godine starijih od sebe.

 

Kao poput istaknutih umetnika, Marko Milanović, meni se tako čini, praveći manja ili veća dela, želi da razreši pitanja koja ga muče. Dokle bi mogao da segne njegov talenat? Nije na meni da procenjujem, ali, već sad znam, zadovoljiće, kao što je to već mnogo puta činio, i čoveka sa strogim zahtevima. Sve što je do sad uradio, ne može biti slučjnost. Njegov prodoran pogled, magija u glavi i prstima, ta radoznalost neprocenjive vrednosti, mladog Milanovića izdvaja, ne iz proseka, već čitavog sistema koji je mnoge, gotovo neprimetno, uvukao u svoj vir. Tako, bez da prihvata neki uspostavljen obrazac, sa roditeljima, bratom i sestrom, krči i dalje, neki svoj put. Ovaj moj pokušaj da ga pohvalim za sve što je učinio do sad, lahor je ka njegovim jedrima, da se pesnički izrazim, samo delić divljenja koje imam za njega. Dečak, koji već ima reprezentativno delo iza sebe, može biti vodilja nekim drugim, ne da ga kopiraju, već shvate, uvek će biti dobro, dok živite od svog talenta, koji radom, morate da pozlatite. Meni je jasno, do god se Marko ne bude mirio sa ustanovljenim normama, cilj pred njim je osvojiv. On neće, sigurno, popustiti.

 

 

Slobodan Rora Damjanov

Vizuelni identitet: Jovana Damjanov

Fotografije: Privatna arhiva porodice Milanović

Share on facebook
Share on twitter