sportski magazin

/
/
Miroslav Jočić – JOŠ JEDNA SJAJNA MANIFESTACIJA

Ova rubrika našeg sajta sufinansirana je na konkursu Grada Pančeva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019 godini

 

 

Lepo u sportu: “Akademija Jočić”, poznata široj džudo zajednici, ne samo u Srbiji, u nedelju, 22. Septembra, u pančevačkoj Hali sportova organizovala je turnir “Malih šampiona”.

 

NEŽAN PUT DECO DRAGA

 

Kad pomislite na džudo, verovatno je jedna od prvih asocijacija,  reč je o grubostima, makar se odvijao na tatamiju. Međutim, ako samo jednom pažljivo pogledate neki trening, ili takmičenje, jasno je da ste pogrešili, i da vam je percepcija dešavanja o ovoj borilačkoj disciplini pogrešna. Kad vam kažemo, u prevodu sa japanskog, odakle potiče ovaj sport, džudo, znači, verovali ili ne-nežan put. Sve je rečeno.

 

 

Samokontroloa, samopoštovanje, pokreti bitni za sjajnu koordinaciju tela, samo su neki detalji koje steknete vežbajući ovaj veoma lep sport. U detinjstvu, da kažemo, mladosti, sigurno odrastate na pravi način, uz ozbiljne drugare i trenere koji znaju šta rade, a to i jeste sjajna priprema za ono što mlade očekuje u životu.

 

 

Sve vam ovo pričamo kao uvod u prelepu manifestaciju koja je organizovana u Pančevu, u nedelju, 22. septembra u Hali sportova na Strelištu. Iza turnira “Mali šampioni” stoji džudo “Akademija Jočić“ i njen prvi čovek Miroslav Jočić, nekada  šampion ovog sporta, državni reprezentativac, u mnogo čemu poseban takmičar, već dugo godina posvećenik koji decenijama radi s decom i niže uspehe i na pedagoškom planu.

 

 

Na turniru „Malih šampiona“ prevaziđena su sva naša očekivanja, kao i najvećih optimista. Hala sportova u Pančevu, istinski,  bila je mala da primi sve zainteresovane roditelje, prijateljei ljubitelje džudo sporta, kako bi bodrili i navijali za svoju decu. Procenili smo,  u nedelju, bilo je oko 500 dečaka i devojčica iz pet zemalja. Imali smo goste iz: Bugarske, Rumunije, Crne Gore , Republike Srpske i naravno Srbije -rekao nam je Miroslav Jočić, najzaslužniji što se ova manifestacija već peti put održava u gradu na Tamišu i prvi čovek “Akademije Jočić”.

 

 

Zašto je ovaj turnir izuzetan? Ne samo što se na jednom mestu nađu sportisti iz čak 52 kluba, iz pomenutih zemalja, već što se  širi pozitivna energija, duh zajedništva, a džudo, kao sport, promoviše na najbolji mogući način. Sjajnu organizaciju hvalili su svi, a predsednik sudijske komisije JSS, Bogdan Šujica, procenio je da je ovo bio najorganizovaniji i najkvalitetniji turnir do sad za mlađe uzrasne kategorije u našoj zemlji.

 

 

Utisci pozitivni, organizacija na najvišem nivou. Pitali smo Jočića o ličnom pečatu, sa ovog turnira. Koliko je zadovoljan prikazanim na tatamiju?

U zaista jakoj konkurenciji naših najjačih klubova i klubova iz inostranstva, svaka pobeda je bila velika i dragocena. Nekoliko bronzanih medalja i jedna srebrna, u konkurenciji ml.poletaraca, ne bi bio dobar rezultat za nas, da u konkurenciji ml. pionira, Petar Novakovic, nije pokazao svoju dominaciju osvajanjem zlatne medalje u kat.-66 kg. Takođe, za mene je važno da Petar podiže svoju formu za predstojeće prvenstvo Vojvodine, kao i Srbije, a na tim takmičenjima, svakako, očekujem najbolje rezultate.

 

 

 

 

 

Trebalo bi još nešto dodati, zar ne, pitali smo na kraju dijaloga našeg sagovornika?

Petar Stojić je izgubio za bronzu, ali očekujem i njegovo bolje izdanje na pomenutim nadmetanjima, istakao je Jočić, pa dodao: Sve u svemu, praznik džudo sporta u Pančevu ostavio je bez teksta, da tako kažem, najveće dežurne kritičare, a nama u „Akademiji Jočić“ obavezu i zadatak da naredni turnir „Malih šampiona“, bude još bolji i uspešniji.

 

Kad radite ovako uspešno, decenijama unazad, ostavljate jasnoću u tome što delate. Neosporna darovitost Jočića i njegovih saradnika, da se uhvate u koštac sa ozbiljnim organizacionim problemimima i dilemama u modernom dobu, dokazuju da on ima sluha za vreme i okolnosti koje nas okružuju. Koliko poznajemo ovog uzornog sportistu, zaljubljenika u džudo, oduvek je znao da odabere ljude, one koji mogu izneti breme u sadašnjem trenutku. Sa snažnim i novim idejama Miroslav Jočić se pojavljuje godinama, a smisao za detalj, izdvajao ga je još kao sportistu. Zato je i nedeljni događaj, nešto veoma lepo što smo mogli da vidimo u poslednje vreme, ostavio nadu da postoji bolje sutra, sa decom koja će znati da ga iskoriste.

 

 

Slobodan Rora Damjanov

 

Fotografije: privatna arhiva

 

Share on facebook
Share on twitter