sportski magazin

/
/
Humana ona – OSOBA SA STAVOM

Ova rubrika našeg sajta sufinansirana je na konkursu Grada Pančeva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019 godini

 

 

Dobrota je svuda oko nas:“Humana ona” organizovala je prvo okupljanje “GO FOR IT” žena u Srbiji. Manifestacija je održana u pančevačkoj “Barutani”.

 

GO FOR IT – POKRENI SE

 

Na prvom Pančevačkom “Go for it-u” podrška nisu bile samo žene, kao i u svim dosadašnjim projektima. Muškarci su se istakli, takođe, kao naš jak i vrlo snažan vetar u leđa, kako se to kaže. Tog dana, 14.9. u parku” Barutana”, u Pančevu, sportski predstavnici, učesnici aktivisti, bili su deo globalne porodice žena “Go for it”. Jedan od motoa ove manifestacije bio je “Pozitivnim mislima nagradite svoju novu želju za promenom”-kažu nam na početku svog predstavljanja na našem sajtu, tri žene, jasnih namera da promene svest kod osoba koje mogu mnogo, a ne čine dovoljno da bi bile uspešne. Kroz tekst o organizaciji “Humana ona”, zapravo, upoznaćete Jovanu Stevanovski, Jelenu Đilas i Sonju Ljubanović, kreatorke ove priče, ali i mnoge druge, osobe koje žele da menjaju sebe, a radeći to, menjaju čitav svet.

 

 

Pre nego što pročitate, šta su sve do sada učinile za druge, kakvu su manifestaciju tek stavile ad akta i šta sve nameravaju da urade u budućnosti, neka nam bude dopušteno da iznesemo impresije o njihovom delovanju. U preplitanju svakodnevnih, nemogućih stvari, Jovana, Jelena i Sonja, shvatile su, družeći se, ne doprinose dovoljno kreativoj stvarnosti. S obzirom na darovirost koja krasi sve tri, energiju i stav, odlučile su da proizvedu sasvim drugačiji, mnogo povoljniji utisak o sebi. Nije trebalo dugo promišljati, u vreme socijalne letargije, samoživosti, čak sebičnosti, koji će korak prvo učiniti. Da, humanitarni rad se sam nametnuo kao put ka spasenju njih samih, a potom i drugih, ma svakog ko se priključio njihovim idejama.

 

BPP Group d.o.o.      www.kompresorisrbija.rs

 

HUMANA ONA-SAVREMENA ŽENA U VEZI S TRADICIJOM

 

ljučana . Pa, kad je već tako, kao ciklični krugovi, stvar je počela da se odmotava, namešta, a stigli su i prvi rezultati. Mada, ne suvuiše agresivno, pre, reklo bi se, damski, sa mnogo takta, stvorile su sebi lepu obavezu, onu koju mogu same da ispune, a kad je tako, pomislile su, onda to može i većina. Kad smo ih upoznali, već su na društvenim mrežama slali jasne poruke, sa podsećanjem na prave, istinske vrednosti, koje su se negde zaturile. One su tada, kao i danas, ukazivale na njih. Tako su, njih tri, prvo težak teret sa srca skinule sebi, a potom i svakom ko je razumeo da pomoći njima, znači, pomagati široj društvenoj zajednici. Kad je tako, put se nekako sam raščistio. Zato, pred vama je čist, skoro savršen sadržaj. Uživate čitajući.

A, ko je zapravo, “Humana ona”? Ne, nije reč o nekoj imaginarnoj, teško dostižnoj osobi. Baš naprotiv. Ona je moderna, ali ukorenjena u dobroj tradiciji. Ume i zna šta želi.

      -Humana Ona je žena novog doba koja se oslanja na tradiciju. Žene Srbije su kroz istoriju oduvek bile poznate po svojoj humanosti, vernosti i odanosti sebi i svojim korenima. Osnovni motiv Humane One je da integralno spoji novo vreme i diktat savremenog života sa  tradicionalnim vrednostima žena sa ovih prostora i podstaknu žene 21-og veka, da upoznaju pre svega sebe i kulturne vrednosti zemlje iz koje potiču. Humanost, odanost porodici i domovini, poštovanje integralnih vrednosti drugih kultura, to su  tekovine koje su vekovima baštinile žene sa ovih prostora. Naša žena je oduvek bila i ostala stub  porodice i društva, snažna, odvažna, požrtvovana  majka, cenjena supruga, snažan pokretač ekonomskog, kulturnog i društvenog razvoja Srbije. Mnogo je primera kroz istoriju, gde su naše žene bile te koje su imale veliki uticaj na politička i socijalna previranja u našem društvu. Probuditi taj tradicionalni duh kod naših žena, žene majke, domačice, političarke, trudbenika, cenjene u javnom i privatnom životu. Vratiti ženama dostojanstvo i moralni dignitet koji joj je oduvek pripadao u društvu, mesto koje su same izborile i zaslužile, koje im  niko nikada nije poklonio. To je osnovna misija HUMANE ONE, savremene žene sa tradicijom-istakla je Jelena Đilas, jedna od humanih.

Idemo dalje…

      – Svakodnevnim primerom kroz naš angažman, dokazujemo svim ženama da nikada ne odustaju, jer, ako žele da ih poštuju prvo moraju da nauče da poštuju same sebe i svoj  integritet. Pozicija u društvu se ostvaruje kroz rad i javno delovanje. Biti prisutna u društvu, na svim nivoima, istaći se svojim angažovanjem, biti vidljiv. To je suština. Promena dolazi sa promenom životne filozofije, izaći, pokrenuti se, preuzeti odgovornost za svoj život, ne čekati da dobiješ  priliku, nego stvori priliku.  Promeniti nametnute obrasce savremenog društva koje deklarativno govore o poštovanju  žena, a stvarnog rešenja nema-naglasile su u ovom delu priče Jovana Stevanovski i Sonja Ljubanović i dodale:

      -Ne treba provesti život pitajući se šta društvo može da učini za nas, treba da se zapitamo šta mi možemo da učinimo za društvo u kome živimo i radimo.

Ubrzo, shvatile su da lakoćom svojih kretnji, pravim izborom tema za priču, stvarnim idejama, otvaraju vrata koja su bila baš zaključana.

 

-“Go for it” (GFI) kao neformalni svetski trend oko koga se sve više okupljaju žene koje igraju i vežbaju po parkovina i trgovima širom sveta, sa zajedničkom idejom “Just walk out”  (samo izađi). Podstakao je žene sveta da se pokrenu, da izađu iz svakodnevnice, zajedno vežbaju, druže se i postanu promena koju žele da vide u svom životu- kažu nam u jednom glasu Jelena Đilas, Sonja Ljubanović i Jovana Stevanovski, prve dame organizacije “Humana ona”, koja je organizovala ovu lepu priču, podižući svest svih nas.

 

 

Biti “Go for it” znači prosto konstatovati: “Funkcionišem dobro, dobro izgledam i dobro se osećam.” Nov način vežbanja, stil života i filozofija, slobodno vreme i društvo, zadovoljstvo, potreba i raspoloženje, dobra kondicija, aktuelnost, savremenost, modni trend, sve su to detalji koji pomažu, najpre ženemama, da se izvuku iz svakodnevice koja im nalaže da budu samo supruge, majke, zaposlene-veli nam Jovana Stevanovski, dok jelena Đilas dodaje:

 

Možemo slobodno reći da je “Go for it” više ili manje, sve od gore navedenog. Po prvi put u Srbiji, 14. septembra, u parku Barutana u Pančevu, organizovan je veliki “Go for it” događaj, skup Fitness, Kangoo, Zumba, Tae Bo-klubova, kome su se pridružili i ostale sportske družine kao što su: plesni klub “Balerina”, Fusion dance, salsa “Cubana”, Mažoretkinje Pančeva, karate klub Dinamo, aikido klub Satori, badminton klub Dinamo, box klub Profesionalac, šahovski klub “Gligorić”, te legendarni boćari sa Tesle i centra Pančeva, a neka ne zamere ako smo nekoga propustili da spomenemo.

 

 

 

POKRENI SE-UČINI NEŠTO ZA SEBE

 

 

Razgovor sa osnivačicama “Humana ona” je više nego zanimljiv, a Sonja Ljubanović nije želela da propusti još neke činjenice, pa ih ređa, jednu za drugom:

Važno je da naglasimo i pohvalimo  naše drage sugrađane koji su tog dana pokazli koliko je ovakav tip manifestacije potreban našem gradu. Zajedno, najmladji i najstariji, tog dana smo svi plesali i igrali, rekreirali se i zabavili.

 

 

U razgovoru sa tri agilne dame, humane, sjajne osobe, još smo saznali da je specijalni gost i podrška “Go fot it” manifestacije  bio Vanja Grbić, proslavljeni srpski odbojkaš, nosilac olimpijske zlatne medalje iz Sidneja 2000 godine, sportski aktivista najvišeg ranga, pa pančevka, Anja Crevar, najbolja plivačica naše zemlje, najmlađa srpska učesnica Olimpijskih igara u Brazilu 2016. kao i Zorana Mitrović, evropska i svetska šampionka u fitnesu za 2019 godinu. Uz mnogobrojne ljude, oni su bili pravi ukras ove prelepe priče o zdravlju, druženju i zabavi. Tog dana, pozvane su sve devojčice, devojke i žene koje se bave fitnesom, kao i one koje su zainteresovane da uče, da se oprobaju u raznim veštinama, ali su i muškarci jednako dobrodošli. Naravno, devojke i žene bile su pozvane da se priključe programu i aktivno učestvuju u razgovoru s gostima i instruktorima, o tome kako i same mogu da se uključe i budu deo šire zajednice. Svakako, “Go for it”, će im omogućiti da se međusobno povežu s onima koji su već aktivni i uspešni, te kako da  nauče i unaprede svoje živote.

 

 

POSTOJE ŽENE KOJE NIKADA NE ODUSTAJU, ZOVU SE – HUMANE ONE.

 

Već je mnogo posla obavljeno, ali, tek treba raditi. Toga su svesne i tri dame koje su humanost stavile u ravan čovečnosti, pa zato ne žele da odustanu. Slobodno se pohvalite onim što ste do sada učinile za sve nas, ne samo u Pančevu, predložili smo sagovornicama:

 

-Projekti koje smo ove godine uspešno realizovale: Simbolično, za prvi ordjendan “Humane”, 28.aprila, na dan našeg najvećeg praznika-Vaskrsa, priredile smo “Prvu Pančevačku tucanijadu vaskršnjim jajima” za decu i odrasle, u porti Hrama Preobraženja Gospodnjeg. Zatim, “Prvi humani bazar”, pa “Kulturno vreme” sa Vesnom Dedić i Dejanom Lutkićem u Gradskog biblioteci, koje organizujemo jednom mesečno za sve naše sugrađane, a planirano je da nastavimo s tom aktivnošću, ne samo do kraja godine već i svih narednih. Svakako, naš najveći sadržaj ne smemo izostaviti sa ovog spiska, a reč je o prvoj “Go for it” manifestaciji, sportsko-rekreativnog karaktera za decu i odrasle, koje je takođe planirano da se održava jednom mesečno. U zimskom periodu, u zatvorenom prostoru, a u letnjem, u parku “Barutana”. Takođe, u svim gradovima Srbije i u inostranstvu, nastavljemo sa projektom “Green to Green” s idejom ozelenjavanja grada i podizanja svesti o očuvanju prirode-u saglasju nam zbore Ljubanovićeva, Stevanovska i Đilasova

 

 

Pitao sam tri uspešne dame o jednom, veoma važnom segmentu zdravlja i rekreacije. Reč je o učešću naših starijih prijatelja u nekom od ponuđenih programa. Usledio je jasan odgovor:

Nismo zaboravili ni naše najstarije kao ni osobe sa invaliditetom, za koje se nadamo i verujemo da će se kroz ovakve manifestacije sve više uključivati, kao i da će se u našem Pančevu napraviti kvalitetan program za rekreaciju posvećen njima.Za ovakvo vežbanje važna je samo dobra volja i želja da promenite svakodnevnu rutinu. Nije bitno da li ste  mladi ili stariji. Ples i igra pričaju univerzalnim jezikom i tako je za svakog ko voli. Pozivamo naše sugrađane i sugrađanke-dođite, pojačajte svoj život, zaigrajte, onako kako vi to želite, bez obzira da li vas neko gleda. Jer muzika i ples su sve, a sve je život. Ispunite svoje godine životom, a ne život godinama –rekle su nam Stevanovska, Đilasova i Ljubanovićeva, na kraju našeg našeg razgovora.

 

 

U značajnoj ili preovlađujućoj meri, oslonjeni na kriterijume vrednovanja pojedinca u društvu, lako ćemo zaključiti, “Humana ona” kao organizacija, ali i kao jedinstvena pojava u našem okruženju, zaslužuje pažnju u pravoj punoći. Jelena, Jovana, Sonja, sve ostale i svi drugi, koji su u vezi s ovom pričom, utiču na svest onih koji su posustali, zastali, onemoćali, iz bilo kog razloga. Verovanjem u sebe, u svoje sposobnosti, uvek ćete pronaći rešenje da nastavite putem koji je pred vama. Nema predaje. To nam poručuju ove energične žene, a zar to nije recept za dug i zdrav život. Ako je osnovni postulat humanosti, da podelimo to što imamo, onda je jasno da pored nas žive osobe koje su baš takve. Rođene da dele. Zato, bravo i svaka cast!

 

Razgovarao Slobodan Rora Damjanov

 

Fotografije: privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter