sportski magazin

/
/
Ko je ko u pančevačkom sportu

Ova rubrika našeg sajta sufinansirana je na konkursu Grada Pančeva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

 

 

 

Badminton

 

 

Badminton je OLIMPIJSKI SPORT. Kao demonstracioni sport je prikazan na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine i 1988. godine u Seulu. Prvi put se zvanično našao u takmičarskom programu Olimpijskih igara 1992. godine u Barseloni.

 

 

Igre u kojima su se koristili reketi i loptice su se vekovima igrale na području Azije i Evrope (stara Grčka, Kina, Indija). Koreni drevnog badmintona datiraju iz perioda od priližno 2000 godina pre nove ere.

 

Takozvani moderni badminton se razvio u Velikoj Britaniji kao varijanta igre koja se zvala ’’battledore and shuttlecock’’ i čiji naziv u bukvalnom prevodu znači ’’reket i pernata loptica’’. Igru badmintona, koja je do 1870. godine bila uveliko popularna u Indiji pod nazivom ’Puna’’ (eng. Poona), su u Veliku Britaniju preneli britanski oficiri koji su u tom periodu boravili u ovoj prekomorskoj koloniji. Povratkom oficira u Englesku se osnivaju prvi klubovi i dodatno se unapređuju pravila igre.

 

Badminton se u današnjem obliku igra u Engleskoj od 1873. godine, a naziv je dobio po imanju vojvode od Bjuforda u Gločesteru (eng. ’’Badminton house in Glochestershire’’).

 

 

Svetska badminton federacija je osnovana 5. jula 1934. godine u Londonu (tada pod imenom International Badminton Federation – IBF). Odluka o osnivanju je donešena na osnivačkoj Skupštini kojoj je prisustvovalo devet nacionalnih badminton federacija: Kanada, Danska, Engleska, Francuska, Irska, Holandija, Novi Zeland, Škotska i Vels. Na osnivačkoj Skupštini je izabran prvi predsednik Svetske badminton federacije (Džordž Alan Tomas) i ustanovljena su pravila igre koja, uz izvesne izmene, važe i danas. Sedište Svetske badminton federacije je od osnivanja pa sve do 1. oktobra 2005. godine bilo locirano u Čeltenhemu (Engleska) kada se premešta u Kuala Lumpur (Malezija). Na vanrednoj sednici godišnje Skupštine Svetske badminton federacije koja je održana 24. septembra 2006. godine u Madridu (Španija) je odlučeno da usvoji novo ime koje je danas u upotrebi (Badminton World Federation – BWF). Svetska badminton federacija danas broji 188 članova koji su raspoređeni u okviru 5 kontinentalnih konfederacija (Evropska badminton konfederacija, Azijska badminton konfederacija, Badminton konfederacija Okeanije, Panamerička badminton konfederacija, Afrička badminton konfederacija).

 

 

Evropska badminton konfederacija (Badminton Europe Confederation – BEC), koja predstavlja jednu od pet kontinentalnih konfederacija – članica Svetske badminton federacije, je osnovana 27. septembra 1967. godine u Frankfurtu (tada pod imenom European Badminton Union – EBU). Osnivanje kontinentalne konfederacije je inicirano od strane Svetske badminton federacije i Nemačke badminton federacije koja je predložila da se organizuje prvo zvanično Prvenstvo Evrope u badmintonu za seniore. Odluka o osnivanju je donešena na osnivačkoj Skupštini kojoj je prisustvovalo jedanaest evropskih nacionalnih badminton federacija: Austrija, Belgija, Čehoslovačka, Danska, Engleska, Finska, Nemačka, Holandija, Norveška, Švedska i Švajcarska. Na pomenutoj Skupštini je izabran prvi predsednik Evropske badminton konfederacije – švajcarac Hans Peter Kunc.

 

 

Pod pokroviteljstvom Svetske badminton federacije i kontinentalnih badminton konfederacija se održava veliki broj takmičenja: svetska i kontinentalna prvenstva za seniore i juniore, kao i veliki broj međunarodnih turnira u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

 

Prvo i najstarije zvanično takmičenje u badmintonu je održano 4. aprila 1899. godine u engleskom gradu Gilfordu pod nazivom ALL ENGLAND OPEN BADMINTON CHAMPIONSHIPS. Takmičenje je u početku organizovano u konkurencijama muških, ženskih i mešovitih parova. Kasnije, 1900. godine se postojeći program šampionata proširuje uvođenjem konkurencija muškarci i žene pojedinačno. Ovo takmičenje je dugo važilo za nezvanično prvenstvo Sveta, sve do 1977. godine kada se pod pokroviteljstvom Svetske badminton federacije organizuje prvo zvanično Svetsko prvenstvo u individualnim konkurencijama.

 

Ekipni šampionat sveta za muške timove pod nazivom THOMAS CUP je prvi put održan 1948. godine u Prestonu (Engleska), dok je Ekipni šampionat sveta za ženske timove pod nazivom UBER CUP prvi put održan u Lankaširu (Engleska) 1957. godine. Prvi ekipni šampionat sveta za mešovite timove pod nazivom SUDIRMAN CUP je održan 1989. godine u Džakarti (Indonezija). Prvo Svetsko prvenstvo za juniore je održano u Džakarti (Indonezija) 1992. godine. Prvo Svetsko prvenstvo u mešovitim timovima za juniore je održano u Guangzou (Kina) 2000. godine.

 

 

Osnivanjem Evropske badminton konfederacije se postepeno započinje sa uvođenjem i organizacijom niza velikih sportskih događaja, pre svega evropskih prvenstava. Prvo Evropsko prvenstvo za seniore je održano u Bohumu (Nemačka) u aprilu 1968. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za juniore je održano u Vorburgu (Holandija) u aprilu 1969. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za mešovite timove je održano u Karlskroni (Švedska) 1972. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za muške i ženske timove je održano u Solunu (Grčka) 2006. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za juniore u ekipnim konkurencijama je održano u Kopenhagenu (Danska) 1975. godine. Prvo Evropsko prvenstvo u ekipnoj konkurenciji za igrače do 17 godina je održano u Cetnievu (Poljska) 1990. godine. Prvo Evropsko prvenstvo u individualnim konkurencijama za igrače do 17 godina je održano u Medvodama (Slovenija) 2009. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za igrače do 15 godina je održano u Bazelu (Švajcarska) 2014. godine. Prvo Evropsko klupsko prvenstvo je održano u Gepingenu (Nemačka) 1978. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za veterane je održano u Amersfortu (Holandija) 2006. godine.

 

Balkanska badminton asocijacija (Balkan Badminton Association – BBA) je osnovana 1992. godine u Bukureštu (Rumunija). Misija Balkanske badminton asocijacije, kao otvorenog međunarodnog saveza, je razvoj, promocija i popularizacija badmintona, kao olimpijskog sporta, na Balkanu i šire. Osnovne aktivnosti BBA čine prvenstva Balkana koja se organizuju više od 25 godina. Počevši od seniorskih, preko prvenstva Balkana za juniore (do 19 godina) i mlađe uzrasne kategorije, takmičarski program se, kroz godine postojanja i rada BBA, uspešno razvijao. Danas godišnji kalendar takmičenja BBA čine balkanski šampionati za seniore, takmičare do 13, 15, 17, 19 godina i veterane. U više navrata su organizovana i balkanska klupska prvenstva. BBA trenutno broji 12 članica, nacionalnih badminton federacija i to: Srbije, Bugarske, Turske, Grčke, Rumunije, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Gruzije i Jermenije. Naša reprezentacija prvi nastup na balkanijadama beleži 1995. u turskoj Kutahiji gde je takmičenje organizovano u seniorskoj kategoriji.

 

 

Mediteranska badminton konfederacija (Confederation of Mediterranean Badminton – COMEBA) je organizacija koja ima za zadatak promociju i razvoj badmintona u Mediteranskom basenu kao i održavanje kontinuiteta prisustva badmintona na Mediteranskim igrama. Posle godina neaktivnosti rad Mediteranske badminton konfederacije je formalno obnovljen 29. jula 2006. godine u Kazablanki (Maroko). Trenutno broji 19 članica, nacionalnih badminton federacija.

 

 

Badminton spada u grupu najrasprostranjenijih i najmasovnijih olimpijskih sportova. Nacionalni je sport u Kini, Indoneziji, Maleziji, Indiji, Južnoj Koreji iz kojih dolazi najveći broj najkvalitetnijih igrača i igračica. U Evropi se najviše igra u Danskoj, Engleskoj, Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj, ali je po dobijanju statusa Olimpijskog sporta (Olimpijske igre u Barseloni, 1992. godine) u naglom razvoju i u drugim zemljama. Tradicionalno najuspešnija evropska država u badmintonu u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji jeste Danska (Pol Erik Hojer Larsen – olimpijski šampion 1996. godine), dok Španija poslednjih godina beleži izuzetne rezultate u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji (Karolina Marin – aktuelna olimpijska i svetska prvakinja).

 

 

Na našim prostorima razvoj badmintona počinje posle drugog svetskog rata i upražnjava se uglavnom u rekreativnom obliku. U tom periodu se takmičarski badminton igrao isključivo u Sloveniji.

 

Krajem 70-tih godina 20. veka se beleži pokušaj ozbiljnijeg bavljenja badmintonom u Beogradu.

 

Posle Olimpijskih igara u Barseloni badminton počinje da se igra u više gradova u Srbiji, a kao posledica toga tokom 1993. godine se osnivaju badminton klubovi u Beogradu, Šapcu, Subotici i Apatinu. Prvi badminton klub, osnovan devedesetih godina, je Badminton klub Beograd, dok je prvi zvaničan klupski meč, od nastanka Savezne Republike Jugoslavije, održan u avgustu 1993. godine između Badminton kluba Beograd i Badminton kluba Šabac.

 

Badminton savez Jugoslavije je osnovan 19. septembra 1993. godine, a od 1995. godine postaje punopravni član Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije.

 

Badminton savez Srbije je osnovan 28. decembra 1998. godine. Osnivači su Badminton klub Beograd, Badminton klub Helianthus iz Novog Sada i Badmintonski klub Ekstaza iz Latkovića. U vreme Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Badminton savez Srbije je blisko sarađivao sa Badminton savezom Jugoslavije. Posle osamostaljivanja Republike Srbije, Badminton savez Srbije je, kao pravni naslednik Badminton saveza Jugoslavije, preuzeo kontinuitet u nacionalnim i međunarodnim organizacijama.

 

Od 1994. godine se redovno održavaju nacionalna prvenstva u individualnim konkurencijama. Od 1998. godine su se igrala ekipna prvenstva za mešovite timove, a od 2007. godine i ekipna prvenstva za muške i ženske timove. Dugo razvijani i unapređivani nacionalni takmičarski sistem se danas sastoji od državnih prvenstava za seniore (uz ekipna rangiranja klubova), juniore, veterane, A, B i C turnira, juniorskih kupova, međuškolskih takmičenja i teritorijalnih prvenstava, dok se rang liste ažurno objavljuju u A, B, C i juniorskoj kategoriji.

 

 

Tokom dvadesetpetogodišnjeg napornog kontinuiranog rada, Badminton savez Srbije je uspeo da razvije brojne programe i projekte koji za rezultat imaju sledeća važna postignuća:

 

 • Srpski seniorski, juniorski i takmičari mlađih uzrasnih kategorija su osvajači VIŠE STOTINA MEDALJA na značajnim međunarodnim takmičenjima
 • Među najznačajnijim takmičarskim rezultatima naših sportista nalaze se: osvajanje SREBRNE MEDALJE na EKIPNOM EVROPSKOM PRVENSTVU do 17 godina, osvajanje više od 50 medalja na EVROPSKIM i SVETSKIM KUPOVIMA, osvajanje SREBRNE MEDALJE na EVROPSKOM KADETSKOM PRVENSTVU, plasman i učešće na OLIMPIJSKIM IGRAMA MLADIH, plasmani na PRVA MESTA evropskih rang lista, zvanično proglašavanje mladih srpskih takmičara najperspektivnijim u EVROPI, osvajanje brojnih titula BALKANSKIH i MEDITERANSKIH ŠAMPIONA u više uzrasnih juniorskih i kadetskih konkurencija, plasman i učešće na EVROPSKIM IGRAMA, SVETSKIM i EVROPSKIM PRVENSTVIMA, LETNJIM UNIVERZIJADAMA i MEDITERANSKIM IGRAMA, EVROPSKOM PRVENSTVU U PARA-BADMINTONU
 • U Srbiji je registrovano 13 klubova / 2 teritorijalna saveza (Beograd i Vojvodina)
 • Badminton je zastupljen u više desetina gradova / mesta kroz klupsku ili školsku aktivnost
 • Godišnji kalendar aktivnosti Badminton saveza Srbije obuhvata preko 100 takmičarskih / trenažnih / ostalih događaja
 • Badminton savez Srbije je organizator tradicionalnih velikih međunarodnih takmičenja koja okupljaju brojne evropske odn. svetske države – SERBIAN U17 & YOUTH INTERNATIONAL i BALKANSKI ŠAMPIONATI
 • Započeta je uspešna primena svetskog projekta razvoja školskog badmintona – Shuttle Time
 • Menadžment Badminton saveza Srbije se ističe u evropskim i svetskim okvirima o čemu govore i brojne međunarodne funkcije koje obavljaju naši sportski radnici
 • Badminton revija, zvaničan informator Badminton saveza Srbije, se izdaje od januara 2013
 • U Beogradu je 2017. formiran NACIONALNI BADMINTON CENTAR

 

 

Punu podršku radu Badminton saveza Srbije, razvoju, promociji i popularizaciji badmintona na teritoriji Republike Srbije, pruža Ministarstvo omladine i sporta.

 

Badminton savez Srbije danas broji 15 članova (13 badminton klubova i 2 teritorijalna badminton saveza) i punopravni je član Svetske badminton federacije, Evropske badminton konfederacije, Balkanske badminton asocijacije, Mediteranske badminton konfederacije, Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije.

 

Članovi Badminton saveza Srbije su: Badminton klub Beograd, Badmintonski klub Ekstaza iz Latkovića, Badminton klub Helianthus iz Novog Sada, Badminton klub Ravens KG iz Kragujevca, Badminton klub Novi Sad, Badminton klub Zmajevi iz Kruševca, Badminton klub Clear iz Beograda, Badminton klub Pančevo, Badminton klub Dinamo iz Pančeva, Badminton klub Fanatik iz Vršca, Badminton klub Čačak, Badminton klub Banat iz Zrenjanina, Petrovački sportski klub, Badminton savez Beograda i Badminton savez Vojvodine.

 

(izvor Badminton savez Srbije)

 

U ovoj rubrici, posvećenoj  badmintonu u Pančevu, ovog puta, posebno se zahvaljujemo i našim poslovnim prijateljima koji su našli svoj mir u saradnji s nama. Tehnički, mnogo su nam pomogli ljudi iz CDR-prodavnice video igara i drugih sadržaja, u vezi sa mobilnom tehnologijom, pa im ovim putem posebno zahvaljujemo.

 

 

 

 

 

 

O badmintonu i nama Pančevcima

 

 

Iskreno, mislimo da nema tog deteta, makar je tako bilo tokom našeg odrastanja, a reč je o ranim 70-im godinama prošlog veka, a da u rukama nije držalo reket za badminton. Ta se tradicija, a posebno tokom izleta, nekih druženja ili letovanja, sasvim sigurno, nastavila do danas. Odmah pleni ta igra. Reč je o spretnosti, ali i brzini pokreta i misli. Ipak, badminton nije samo rekreacija, kako bi pomislili neki. Reč je o jednom od najatraktivnijih sportova u toj porodici.

 

O tom, takmičarskom badmintonu, prvo smo čuli od prijatelja Saše Viga, čija deca, veoma uspešno, treniraju ovaj sport. Malo nas je to zainteresovalo, pa smo, potom, upoznali i Gorana Jelesijevića, s kojim je bilo više reči na tu temu. Ugostili smo ga na našem “Praštanju” a posle tog razgovora s njim, javnost je, još bolje, mogla da shvati o kako atraktivnom sportu je reč. Tu rubriku možete pročitati ako kliknete na preporučeni link  (https://prastanjeuspeha.rs/linija-spajanja/goran-jelesijevic-trener-badminton-kluba-dinamo/)  Nažalost, kao skoro svuda u Srbiji, badminton nema baš adekvatne uslove za razvoj. Doduše, postoje dobri tereni na Adi Ciganliji i to je sreća za nas Pančevce, jer, takmičari imaju mogućnost da vežbaju kako valja, ali, šta reći za sredine koje nisu blizu srpske prestonice. Tako, vežba se gde se stigne, najpre po školskim salama. Lepo je što ima sve više dece koja žele da se bave badmintonom, da se posvete sportu i saznaju mnogo toga o, naizgled, lakom štivu, što bi se reklo.

 

Svima koji u gradu na Tamišu imaju veze sa badmintonom, želimo da, i u narednim godinama, budu uspešni, da se stvore još bolji uslovi za rad i ovaj sport omasovi, a nadamo se, da smo našim pisanjem o njemu, makar malo doprineli promociji i uvećanju ugleda.

 

 

 

 

 

Pančevački klubovi

 

U Pančevu funkcionišu dva badminton kluba, koji su članovi Badminton saveza Srbije, Badminton saveza Vojvodine i Sportskog saveza Pančeva, BK Pančevo i BK Dinamo.

 

Badminton klub Pančevo je prvi Badminton klub u gradu. Osnovan je oktobra 2007. godine, a osnivač i začetnik takmičarskog badmintona u Pančevu je Ivan Kovačević, profesor fizičkog vaspitanja i dugogodišnji sportski radnik.  Kroz klub je do danas prošlo više od 400 članova, a članovi BK Pančevo su osvajači brojnih medalja na domaćim i međunarodnim turnirima. Najveći uspeh kluba na prvenstima Srbije ostvarila je Maša Aleksić 2020. godine, osvojivši bronzanu medalju u ženskom dublu sa Marijom Samardžijom (BK Dinamo). Značajni uspesi kluba su titule na prvenstvima države za mlađe kategorije i za veterane. Titule prvaka Srbije u mlađim kategorijama su osvajale: Natalija Boharević, Sanja Perić, Anđela Vitman i Maša Aleksić. Na veteranskim prvenstvima Srbije, titule su osvajali: Ivan Kovačević, Milica Uskoković, Milica Milić, Olgica Petković i Snežana Pepić.

 

 

(izvori: www.badmintonklubpancevo.com i https://badminton.org.rs/badminton-savez-srbije/13/drzavni-prvaci)

 

Neki od najboljih badminton igrača u Srbiji su potekli u ovom klubu, a među njima i Miona FIlipović, Sanja Perić, višestruka osvajačica medalja sa državnih prvenstava za juniore i Anđela Vitman, trenutna državna prvakinja u ženskom i mešovitom dublu i osvajačica srebrne medalje sa prvenstva Evrope do 17 godina, sada članice Badminton kluba Beograd i reprezentativke Srbije.

 

 

Badminton klub Pančevo je tradicionalni domaćin i organizator jednog od najboljih turnira u Srbiji, juniorskog kupa Pančeva, koji dugi niz godina okuplja najbolje takmičare iz Srbije u mlađim kategorijama. Takođe, klub je organizovao veliki broj uspešnih projekata u vezi sa razvojem badmintona u Srbiji, kao što su “obadmintonjavanje”, brojni letnji kampovi za pripreme sportista, NIS školski turnir za decu s teritorije Pančeva i slično.

 

 

 

Badminton klub Dinamo osnovan je 11.11.2011. godine u 11 časova. Od samog osnivanja, klub učestvuje na svim turnirima u organizaciji Badminton saveza Srbije, Badminton saveza Vojvodine, kao i na brojnim međunarodnim turnirima. Osnivači kluba su Tamara Kljaić, Aron Nemet i Goran Jelesijević. Klub je od samog početka bio okrenut radu s mlađim kategorijama, kao i sa rekreativnim grupama. Upravo ta ravnoteža između takmičarskog i rekreativnog badmintona, porodična atmosfera u klubu i požrtvovan rad s najmlađima rezultovao je višestrukim osvajanjima titula državnih prvaka, prvaka Vojvodine, kao i osvajanju medalja sa izuzetno jakih međunarodnih turnira.

 

Najveći uspesi kluba su titule i medalje sa seniorskih prvenstava Srbije. Istoriju badmintona u Pančevu ispisala je Bojana Jovanović, trostuka uzastopna prvakinja Srbije, rođena Pančevka, odrasla u Kovinu, trenirala u Novom Sadu u jednom od centara. Bojana je završila Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, kao i master rad kao student generacije. Ona je u periodu 2014-2016. ostvarila istovetan rezultat na sva tri državna prvenstva: titula sa Milicom Simić (BK Novi Sad) i bronzane medalje u kategorijama žena pojedinačno i mešovitog dubla, i to sa tri različita partnera, Nemanjom Stanimirovićem (BK Zmajevi), Igorom Bjelanom (BK Beograd) i Nenadom Miloševićem (BK Novi Sad). Badminton klub Dinamo je 2020. godine pančevački badminton obradovao  bronzanom medaljom u ženskom dublu koje su osvojile četrnaestogodišnje Marija Samardžija i Maša Aleksić (BK Pančevo).

 

 

 

Dinamovci su na prvenstvima države za seniore imali uspeha i u ekipnim konkurencijama. Ženska ekipa osvojila je srebrno odličje 2015. godine, a bronzana odličja 2016. i 2020. Mešovita ekipa je svoju prvu medalju s prvenstva države osvojila 2020. godine, i to bronzanu.

 

Najuspešniji seniori iz BK Dinamo, osvajači medalja sa prvenstava Srbije i Vojvodine su: Ognjen Krašna, Milorad Misimović, Sofija Karanović, Ana Gavrilov, Dejan Milošević, Goran Jelesijević, Bojana Jovanović, Tamara Jovanović, Marija Vrba, Kristijan Bela, Aron Nemet, Tamara Kljaić, Predrag Stanimirović, Ivan Kosanović, Tatjana Acegan, Maja Serdar, Marija Samardžija, Vanja Bokan, Mihajilo Vig, Katarina Vig…

 

 

U mlađim kategorijama, Dinamovci su imali uspeha na prvenstvima Srbije, Vojvodine i na međunarodnim turnirima. Veljko Cukanić bio je jedan od prvih osvajača titula za klub i postao je prvak Vojvodine u kategoriji dečaka do 11 godina u septebru 2013. godine. Spisak osvajača medalja među mlađim Dinamovcima je dug, a među najuspešnijima su: Boško Jakovljević, Katarina Vig, Mihajilo Vig, Marija Samardžija, Vanja Bokan, Luna Popović, Nađa Popović, Milica Stambolija, Vejko Cukanić…

 

 

Najveći uspeh na međunarodnim turnirima ostvarili su Mihajilo Vig i Marija Samardžija, osvojivši srebrnu medalju u mešovitom dublu na međunarodnom otvorenom prvenstvu Grčke 2018. godine u kategoriji ispod 13 godina.

 

 

Veteranski pogon Dinama je aktivan na domaćoj i međunarodnoj sceni. Jasmina Milošević je u paru sa Dejanom Šutanovcem (BK Beograd) postala prvakinja države u mešovitom dublu 2019. u kategoriji preko 40 godina, a veterani ovog kluba, osvajači medalja sa domaćih i međunarodnih turnira su još i: Maja Serdar, Jelena Popović, Ognjen Popović, Julia Popović, Ivan Kosanović, Goran Jelesijević, Srđan Petrović, Dejan Krstin, Predrag Stanimirović…

 

 

Dinamo je posebno ponosan na svoje reprezentativce iz generacije 2006. Marija Samardžija, Mihajilo Vig i Vanja Bokan, školski drugari, učenici “Isidorine škole”, zajedno su počeli da treniraju kao sedmogodišnjaci i sada se nalaze na spisku reprezentativaca, osvajaju medalje na domaćim i međunarodnim turnirima i deo su uspešne badmintonske porodice u Srbiji koju čeka uspešna budućnost.

 

 1. je osnovan Badminton savez Srbije, klubovi su u samom početku imali igrače koji su bili rekreativci

 

Desetak godina kasnije su prvi pravi trenirani igrači stupili na scenu

 

 1. Luka Milić osvaja vicešampionsku titulu na prvenstvu Evrope do 15 godina

 

 1. godine je počeo sa radom Nacionalni badminton centar u Beogradu u kojem reprezentativci imaju priliku da zajedno treniraju… to je pravo blago srpskog badmintona

 

 1. godine reprezentacija Srbije osvaja SREBRNU medalju ekipno na Prvenstvu Evrope u Poljskoj

 

 1. godine, na prvenstvu evrope za juniore do 19 godina, Marija Sudimac u ženskom singlu i Mihajlo Tomić i Sergej Lukić osvajaju bronzane medalje za Srbiju…

 

 

 

 

 

Bravo i svaka cast!

 

 

Na ovom mestu, poštovani čitaoče, želimo da vam skrenemo pažnju na jednu osobu koja, u novije vreme, mnogo utiče da se ovaj sport razvija, ne samo u Pančevu, već širom naše zemlje i dalje. Reč je o Goranu Jelesijeviću, našem sugrađaninu. Tokom izrade ove rubrike, presudno nam je pomogao, pa zaslužuje veliku zahvalnost u ime naše redakcije. Takođe, s obzirom na njegovo zalaganje da badminton bude promovisan na pravi način, odlučili smo da jedan deo teksta bude posvećen baš njemu. Zato, čitajte u nastavku.

 

 

 

Goran Jelesijević

 

Goran Jelesijević je međunarodni sudija sa sertifikatom Evropske badminton konfederacije, što ga čini najviše rangiranim međunarodnim sudijom u Srbiji. Sudio je na preko 50 međunarodnih turnira, među kojima su brojna prvenstva Evrope, Evropske igre, dva svetska prvenstva i nekoliko turnira BWF superserije (što je u rangu sa grendslemovima u tenisu). Ima ambiciju da u bližoj budućnosti stekne licencu Svetske badminton federacije (BWF), a kao konačni cilj u sudijskoj karijeri mu je suđenje na Olimpijskim igrama.

 

“Suđenjem sam počeo da se bavim 2008. godine na domaćim turnirima, a svoj prvi međunarodni turnir sudio sam u Sofiji 2010. godine. Prvenstveni motiv da se bavim suđenjima je bio da upoznam što više ljudi koji se bavi badmintonom u zemljama u okruženju. Nakon 10 godina suđenja po Evropi, mogu da kažem da mi je najveći uspeh to što sam stekao brojne prijatelje širom Evrope i sveta. Volim da kažem za sudije u badmintonu da su mi badmintonska porodica, a za samo suđenje da imam najbolje mesto u hali za posmatranje mečeva. Zaista uživam na terenu, imam dobru komunikaciju s igračima i trenerima. Posebno uživam u suđenju juniorskih i veteranskih turnira, te sam sudio i Svetska prvenstva za juniore i veretane. Ove godine sam ušao u program “Asian experience” evropskog badmintona, pa očekujem da ću biti delegiran da sudim neki od najvećih svetskih turnira u Aziji i tome se posebno radujem. Badminton je tamo izuzetno popularan, hale su pune, atmosfera je kao na fudbalskim stadionima u Evropi, navijači su fanatični. To je iskustvo kojem se jako radujem, budući da tako nešto u Evropi ne možemo ni da zamislimo. Naravno, kao i svakom sudiji u badmintonu, moj krajnji cilj je da sudim na Olimpijskim igrama. Trudim se da budem što bolji, da na svakom meču budem maksimalno koncentrisan, svestan sam da je svaki meč za nekoga važan na ovaj ili onaj način, tako da sa ozbiljnošću pristupam svakom meču. Za sada mi ide dobro… Primetili su me ljudi iz BWF-a, a dobre ocene dobijam od sudijskih delegata. Što bi Amerikanci rekli – Go with the flow i nadamo se najboljem. Što se tiče Badmintona u Srbiji, uživam u obuci mladih sudija, volim da delim svoja iskustva i savete. Imamo nekoliko dobrih mladih sudija, Kristina Gardašević je, iako veoma mlada, prošle godine stekla evropsku licencu. Nadam se da sam svojim savetima i podrškom pomogao makar malo u tome. Meni je velika podrška bio Predrag Vuković, naš najiskusniji evropski sudija, tako da nas je sada troje licenciranih. Siguran sam da će nas u bližoj budućnosti biti još. Badminton u Srbiji se razvija, naročito na najvišem takmičarskom nivou, a s tim razvojem razvija se i naša sudijska ekipa. Posebno bih želeo da istaknem izuzetnu podršku ovoj, sudijskoj, priči koju dobijamo od Badminton saveza Srbije. Moram da priznam da je naš savez jedan od evropskih saveza koji najviše pomaže svoje sudije u Evropi i siguran sam da će tako biti i u budućnosti.”

 

 

 

Slobodan Rora Damjanov

Vizuelni identitet: Jovana Damjanov

Fotografije: Badminton savez Srbije, Goran Jelesijević i internet

Share on facebook
Share on twitter