sportski magazin

/
/
FELjTON: STUDENTSKA ZADRUGA PANČEVO – DRUŠTVENA ULOGA

Praštanje uspeha vam predstavlja: FELjTON: STUDENTSKA ZADRUGA PANČEVO PROSLAVILA  55 GODINA POSTOJANjA-treći deo

 

DRUŠTVENA ULOGA

 

Još malo, i navršiće se 10 godina (2014) od kada sam napisao feljton pred vama, u nedeljniku Pančevac, povodom velikog jubileja. Generacije sugrađana, od poslereatnih, pa do današnjih dana, mada, sve valjano urušeno je u gradu na Tamišu, pa tako i ova kultna organizacija, imale su mogućnost da radeći preko ove ustanove, ostvare neke svoje ciljeve, čak snove. Uređen sistem, koji su činili pouzdani ljudi, toliko su razradili posao u Pančevu i van njega, da je, svako zainteresovan, mogao, radeći preko-Studentske, da zaradi dovoljno, baš koliko je trebalo. Ovaj feljton, sada na Praštanju, jer, i sam sam bio deo ove lepe priče, posvećujem jednom, mnogo boljem, humanijem vremenu, koji će svakom dobronamernom, ostati zauvek u srcu. Da napišem ovaj feljton, najviše mi je pomogao i uticao na mene, Bora Popov, legendarni direktor Studentske. Pred vama je treći od četiri nastavka.

 

 

Kada je istekom prošle godine Studentska zadruga u Pančevu proslavila svoj 55 rođendan stekli su se uslovi da o ovoj organizaciji govorimo i kroz prizmu društvenog fenomena.

Ostaće upamćeno da su tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka pančevački zadrugari u letnjem periodu najviše radili na molersko-farbarskim poslovima, popravkama fasada, čišćenju poslovnih zgrada i prostorija, te na istovaru uglja iz vagona. Tokom zimskog perioda ovdašnja mlađarija se posebno istakla u jednom veoma zanimljivom poslu. U decembru su prodavali novogodišnje čestitke i iste raznosili po celom gradu za potrebe lokalne pošte. Bili su to tada veoma unosni poslovi, danas, skoro potpuno zaboravljeni. Tada, zadruga nije imala Stručnu službu, zaposlene profesionalce na administrativno-finansijskim poslovuima, već su taj deo rada obavljali sami studenti(volonteri) uz minimalnu nagradu za uloženi trud. U kasnijem periodu, a već smo o tome govorili, mnoge fabrike i preduzeća su angažovala omladince za svoje potrebe, prvo na obavljanju fizičkih poslova, a kasnije, sve više i zbog stručnog rada.

 

Iako je zadruga obavila svoju ulogu na najbolji mogući način, a to su potvrdili i mnogi koji su tokom prošlih decenija bili deo ove lepe priče, zadrugarstvo u Pančevu zaslužuje da mu se posveti više pažnje. Studentska zadruga imala je i ima ekonomsku, socijalnu i vaspitnu ulogu u razvoju studenata, đaka i nezaposlene omladine. Sticanjem materijalnih sredstava oni nisu samo prošli kroz jedan period svog života, već bili deo sistema koji je doprineo opštem razvoju društva.

 

 

 

 

 

 

POMOĆ ZA OPŠTE DOBRO

 

Ne sme se smetnuti s uma da je Studentska zadruga tokom decenija svog postojanja izdvajala značajna materijalna sredstva za finansiranje i razvoj sportskih klubova, kao i kulturnih delatnosti. Poznati „Atelje mladih“ koji je iznedrio više vrhunskih umetnika i bio ponos umetničkog delovanja, ne samo u našem gradu, dobijao je sredstva da održi svoj rad. Svakako, da nije bilo učešća Studentske zadruge i zgrada Doma omladine u Pančevu ne bi mogla da bude održavana i stalno na usluzi mnogim udruženjima, Kulturno umetničkim društvima i mladima u celini. Pomoć se ogledala u plaćanju dela troškova za električnu energiju i grejanje poznate zgrade u centru Pančeva.

 

 

Uticaj Studentske zadruge osećao se na svakom koraku, a ova organizacija doprinela je ne samo privrednom razvoju. Svakog 4. aprila, na dan studenata, organizovane su mnoge manifestacije koje su na pravi način promovisale sdudentski pokret i mladost naše zemlje. Susreti i tradicionalne fudbalske i košarkaške utakmice između Udruženja sdudenata i Studentske zadruge dugo su ostale u pamćenju posetilaca. Na čuvenim banketima studenti su dolazili do punog izražaja. Svirke uživo, prave male muzičke svetkovine okupljale su na hiljade znatiželjnika, a provod je bio zagarantovan. Nažalost, tradicija je prekinuta, pa su za mnoge ta divna vremena ostala su samo u sećanjima.

 

 

 

 

 

 

ČUVENE EKSKURZIJE

 

Dok je zadrugarstvo u našem gradu cvetalo, a posla bilo na pretek, članovi ovog udruženja umeli su i da se razonode. Poznate ekskurzije u našoj zemlji i inostranstvu dobro su zapamtile mnoge generacije. Kad god se proslavljao neki  državni praznik ( sa nekoliko slobodnih dana) ili značajan jubilej, Studentska zadruga je organizovala druženja za nezaborav. U većini slučajeva ona je snosila značajniji deo troškova ( prevoz i smeštaj) a eksurzije u Trst, Beč, Istambul, Prag, Budimpeštu, Atinu i druge evropske metropole još su više učvrščivale zadrugare i činili da se osećaju kao jedna velika porodica. Sa ovom veoma lepom praksom prestalo se 1999. iz poznatih razloga.

 

Studentska zadruga Pančevo imala je tokom svog postojanja veoma kvalitetnu saradnju sa medijima. Mnoge emisije na lokalnom nivou, rubrike u novinama i listovima koje su štampala ovdašnja preduzeća bili su prepuni afirmativnih sadržaja o delovanju Studentske zadruge a sve je to doprinosilo još većem uticaju zadrugarstva u našem gradu.

 

U novije vreme uticaj ove društvene organizacije je umanjen. Ipak, i pored svih poteškoća ona i dalje opstaje u našem gradu, a nadamo se da će tako biti još dugo.

 

Nastavak u sledećem broju

 

 

 

Slobodan Rora Damjanov

Vizuelni identitet: Jovana Damjanov

Fotografije:Privatna arhiva I internet

Share on facebook
Share on twitter