sportski magazin

/
/
Ko je ko u pančevačkom sportu

Ova rubrika našeg sajta sufinansirana je na konkursu Grada Pančeva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

 

 

 

 

Ko je ko u pančevačkom sportu

 

 

Plivanje

 

 

Kad bi vam pričali o telima koja su oslonac za generisanje pokreta u vodi, svakako bi se začudili, šta, zapravo, želimo da kažemo. Reč je o plivanju, da ipak, pojednostavimo. Može biti rekreativno ili takmičarsko, pa od toga zavisi i naš boravak u vodi. O uticaju plivanja na zdravlje, napisani su tomovi sjajnih radova, doktorskih disertacija i druga zanimljiva literatura. Ipak, plivanje možemo posmatrati kroz nekoliko prizmi, ali, suštinski, valjalo bi istaći- ono je sportski, kulturološki, kao i sociološki fenomen. Verovatno, velika većina čovečanstva, posebno u moderno vreme, da ne računamo neke delove sveta, u jednom trenutku, naučila je da pliva, ili, ako ništa drugo, makar da se održava u vodi. O tome vam pričamo.

 

Dokazano je, jutarnje plivanje kod prosečnog rekreativca, podiže nivo energije tokom celog dana i tako ga bolje priprema za obaveze koje ga očekuju kao i da značajno ubrzava metabolizam. Plivanje je aktivnost u kojem i te kako učestvuje celo telo, aktiviraju se svi mišići, bilo da to radite tehnički ispravno ili ne.

 

 

Mi u Pančevu, zahvaljujući reci Tamiš, odavno, decenijama unazad, imamo iskustvo sa ovim sportom. Kasnije, izgradnjom Hale sportova na Strelištu, u kojoj je bio smešten i 25 metarski bazen, sa četiri staze, te puštanjem u rad otvorenog bazena, olimpjkiskih dimenzija, a posebno, od kad postoji zatvoren bazen, odmah do pomenutih objekata, stekli su se uslovi da grad Pančevo, ubrzano hvata korak sa Beogradom i drugim plivačkim centrima, nekada Jugoslavije, sada Srbije.

 

Plivanje je bazični sport, preporučuje se osobama svih doba. Ipak, mi u našem tekstu, zapravo rubrici posvećeno plivačkim klubovima iz Pančeva, najviše želimo da istaknemo takmičare, ljude i klubove, koji su presudno uticali na razvoj celokupnog sporta, pa i plivanja u Pančevu, čak, daleko šire.

 

 

U ovoj rubrici, posvećenoj plivačkim klubovima iz Pančeva, posebno se zahvaljujemo i našim poslovnim prijateljima koji su našli svoj mir u saradnji s nama. Tehnički, mnogo su nam pomogli ljudi iz CDR-prodavnice video igara i drugih sadržaja, u vezi sa mobilnom tehnologijom, pa im ovim putem posebno zahvaljujemo.

 

 

 

Nađa Higl

 

 

Članica je Plivačkog kluba Tamiš iz Pančeva, a trener joj je bio brat Sebastijan Higl. Na Svetskom prvenstvu u plivanju u Rimu 31. jula 2009. godine osvojila je zlato u disciplini 200 m prsno a svojim rezultatom (2:21,62) postavila novi evropski rekord u toj disciplini. Ovim uspehom Higlova je ušla u istoriju srpskog plivanja, kao prva žena koja je postala svetska prvakinja.

 

 

Krajem 2019. godine dobila je zlatnu značku Sporta, nagradu za najboljeg sportistu u Srbiji. Olimpijski komitet Srbije je proglasio za sportiskinju godine, a od Sportskog saveza Srbije dobila je “Majsku” nagradu. Vlasnica je i nagrade “Vihor” za najbolju sportistkinju Vojvodine.

 

Učestvovala je i na Evropskom prvenstvu na malim bazenima 2007. u Debrecinu, Svetskom prvenstvu u malim bazenima 2008. u Mančesteru, Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, zatim Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima 2008. u Rijeci, Mediteranskim igrama 2009. u Peskari i Letnjoj univerzijadi 2009. u Beogradu.

 

Drži nacionalne rekorde u disciplinama 100 metara prsno (1:07,80) i 200 metara prsno (2:21,62).

 

 

 

 

 

 

PK Dinamo

 

 

TRADICIJA JE UVEK U PRAVU

 

 

Posle Drugog svetskog rata, dok se Jugoslavija obnavljala, dosta se polagalo i na društveno-sportski život. Nicala su sokolska društva, a kako je vreme prolazilo, sve više su se osnivali i klubovi. Tako, a po arhivskim podacima je malo jasnije, jedna od prvih generacija PK Dinamo bila je ona iz 1953. Činili su je: Olga Đurišić, Zora Medan, Zvonimir Sova, Nikola Gregor, Vanja Stanković, Bata Milojević, Aleksandar Županjski, Jovan Milanović i Jene Šanta. Eto rodonačelnika uspešne sportske družine koja i danas ima sjane takmičare. Tradicija je uspostavljena, a desetak godina kasnije, tačnije od 1963. klubu se priključuju:  Miodrag Stefanović, Bata Bolesnikov, Dušan Anđelković, Žarko Bogojević, Srđan Brajić, Živko Olag i Pavle Lupuj.

 

 

Vremenom, uz odličan rad, stasavale su nove generacije, a PK Dinamo se pridružuju sjajni sportisti, plivačice i plivači koji su proslavili svoj klub i grad Pančevo. To su Gordana Krstić, Vera Požar, Zoltan Apro, Kaja Zorić, Saša Ilić, Miško Jokanović, Nebojša Lazarov Maja Žolnaj, A. Kradgaća, LJ. Krstić, Milana Miković, Gordana Krstić,T. Zita, Apci I,I. Apro, B. Pertović, Ž. Opančina, Šahurić, B. Srećković i plivači Milekić, Lazarov, Blaga, Piliši, Raca, Mitrović Miković, M.Petrović, Apro, Unčević N i Z, Ninkov, Latifić, D. Petrović, Mandić, Srečković, Đerfi, Jelić, Lešnik,Cingi, Pejčić, Ostojin, Marković, Velš, Stamenović, Savić, Filipović, Pap, a svojim rezultatima, u omladinskoj konkurenciji, Gordana Krstić i Zoltan Apro, izborili su mesto u državnoj reprezentaciji. Zoltan Apro učestvuje na Mediteranskim igrama u Splitu(1979). Kasnije, 1987. Biljana Srećković, bila je učesnica Univerzijade Zagebu. U ovom periodu svojim rezultatima su se izdvojili još i Gordana Miličević i Nenad Jović.

 

 

Sredina 80-tih godina, prošlog veka, ostaće upamćena kao zlatan period u postojanju PK Dinamo. U to vreme, osim sjajnih plivača, koji su postizali veoma zapažene rezultate na takmičenjima širom Jugoslavije, kao i državnim prvenstvima, izdvajamo sjajno rukovodstvo sportske družine, na čelu sa Đorđem Unčevićem. Tada, takmičari su putovali avionom na pripreme, letnje i zimske, snabdevani su opremom najboljeg kvaliteta, pa je momcima i devojkama bilo lakše da stižu do medalja.

 

 

Početkom 90-tih godina prošlog veka pojavila se nova grupa talentovanih dečaka i devojčica, koji su u tom periodu nastavili putem svojih starijih klupskih drugara. Izdvojićemo: Miloša Stefanova, Ivana Grgića, Dušana Mišića i Jelenu Maljković. Važno je naglasiti, Miloš Stefanov,zahvaljujući svojim rezultatima ulazi u sastav reprezentacije za Olimpiske dane mladih (1998 Moskva). Na kraju pomenute dekade, za PK Dinamo su se takmičili: Damir Hamzić, Miloš Matić, Sebastijan Higl, Zlatan Hamzić, Petar Petrović, Mladen Žunić, Miloš Babin, Marko Spasov, i plivačice Nađa Higl, Vlatka Komlenac, Aleksandra Vuksić, Vanja Komlenac, Anja Zečević, Nataša Mićanović, te Anja Mioč. Već 2003. Nađa Higl postaje prvak Balkana na 200m prsno, i omladinska reprezentativka. Iste godine, Vanja Komlenac je bila 8. na Balkanijadi (400m mešovito), a postaje I kadetska reprezentativka. Tačno tri godine kasnije Vanja Komlenac na 400m mešovito, obora rekord Balkanijade.

 

 

Pamtiće se i 2009. Nadja Higl, na  Letnjoj Univerzijadi, u Beogradu osvaja srebrno odličje na 100 i 200m prsno. Za nezaborav, ali o tome ste mogli da se informišete u posebnom tekstu, na početku naše rubrike, jeste Svetsko prvenstvo u Rimu, gde je Pančevka osvojila zlato na 200m prsno, dok je na Evropskom prvenstvo u Istambulu bila druga na 200m prsno. Njen brat, Sebastijan Higl, postaje državni rekorder, 5-ti je na Balkanijadi (200m ledjno), i omladinski reprezentativac.

 

 

Ostalo je zabeleženo, uspešni su bili tih godina i Anja Zečević, trostruki prvak države, kadetska reprezentativka, kao i Petar Petrović, prvak države, kadetski reprezentativac, koji je bio učesnik EP u malim bazenima 2011. u Šćećinu, u Poljskoj, pa 2015, u izraelskom gradu Netanja, zatim, EP u velikim bazenima 2012. U Debrecinu (Madjarska), pa dve godine kasnije u Berlinu. Da dodamo, bio je rekorder Srbije na 50 i 100 m leđno.

 

 

Marko Spasov, sada trener Anje Crevar, trenutno, najuspešnije srpske plivačice i sam je bio vrstan plivač i juniorski reprezentativac Srbije. Učestvovao je na Centralno evropskom prvenstvu u Pragu 2008. Bio je dvostruki Balkanski juniorski prvak na 50 i 100 m ledjno, u bugarskoj Varni 2010. Takmičio se i na Evropskom juniorskom prvenstvu u Helsinkiju 2010.

 

 

 

Generacije dinamovaca rođenih od 1996-2000. imaju posebno mesto u istorijatu poznate sportske družine iz grada na Tamišu. Reč je o: Nikoli Crvenkovu, Marko Mršiću, Nebojši Vasoviću, Dušanu Dobrosavljeviću, Emiliji Stanić, Maši Dragović, Nikoli Bolesnikovu, Bojani Kecman, Selena Mihajlović ,Kezic Tatjani Kezić, Nataši Praskalo, Bojani Peković, Zvezdani Peković, Aleksandri Davidović, te sestrama Crevar-Aleksandri i Anji. Selena Mihajlović je bila učesnica juniorske Balkanijade 2011. Koja se održala u Banja Luci, a Nebojša Vasović juniorske Balkanijade 2014. Ugrčkom gradu Larisa. Potom, Emilija Stanić, nastupala je na poznatom Comen kupa za kadete, u Torevijehi, u Španiji 2012. A bila je i učesnica juniorske Balkanijade 2014. Grčkoj.

 

 

 

Treneri PK Dinamo

 

 

Svaka generacija Dinamovih plivača po nečemu se izdvajala, ili bolje rečeno, po nekome. Ipak, uvek je tim bio ono najbolje što su davali pančevački sportisti. A, uvek su ekipu predvodili sjajni stručnjaci, koji su i te kako doprineli ugledu ove sportske družine. Nismo ih zaboravili ni ovog puta.

 

 

 

Šef struke do 1978. bio je proslavljeni sportski pedagog Andreja Kstić, a prvi saradnici: Ljiljana Sabovljević, Ljuba Milekić, Kaja Zorić,Siniša Đorđević, Milan Milićev, Zoran Šinik i Karlo Piliši. Potom, u klub dolazi Aleksandar Pavličević (1979-1988) izuzetno cenjeno trenersko ime u svetu plivanja. U PK Dinamo, pomagali su mu: Ljiljana Sabovljević, Zoran Milojević i Radomir Blaga. Zatim, postavljen je Srđan Miković (tri meseca) nakon odlaska Pavličevića 1988, zamena do dolaska Gordane Krstić. Gordana Krstić (1988 – 1990), Elvir Mangafić (1990 – 1993), a sa plivačima su radili: Ljiljana Sabovljević, Saša Đerfi i Zoran Unčević. Na kratko bila je tu Maja Ivanisević (1993. 6 meseci) uz Ljiljanu Sabovljević i Zorana Unčevića. U Pančevu je boravio i Slavko Kurbanović (8 meseci), radeći kao šef, a pomagali su mu:    Ljiljana Sabovljević, Zoran Race i Draško Petrović. Sledi ponovni dolazak Maje Ivanišević (do 08.1999.), a dok je bila na čelu struke njeni saradnici bili su : Ljiljana Sabovljević, Nenad Jović i Nenad Janković. Mnogo pominjani Nenad Jović  je šef struke od 09.1999 – 10.2010. a treneri:  Ljiljana Sabovljević, Nenad Janković,  Biljana Šondić, Gordana Krstić, Dragan Mihajlović i Kosta Mirković.

 

 

 

Poslednjih godina, Marko Spasov je prvi trener, a sa plivačima Dinama, u raznim selekcijama, rade još: Biljana Šondić, Vlatka Matić, Aleksandra Joksimović, Vladimir Savić, Viktorija Đerđ Nebojša Vasović i Aleksandra Crevar.

 

 

 

 

 

Sestre Crevar

 

 

Aleksandra Crevar

 

 

Nije redak slučaj, u srpskom sportu, da braća ili sestre budu uspešne u onome čime se bave. Ipak, rezultati koje su postigle pančevke, Aleksandra i Anja Crevar, jesu za posebno pominjanje.

 

 

Aleksandra Crevar je državna prvakinja i rekorderka na 800 m slobodnim stilom, učesnica EYOF -a 2011. (Trabzon Turska), kao i Comen kupa za kadete, u Torevijehi u Španiji 2012. Ona je i osvajačica dve bronzane medalje na juniorskom Centralno evropskom prvenstvu u Zilini (Slovačka 2012), na 400 i 800m slobodnim stilom. Takmičila se na juniorskoj Balkanijadi 2013. (Larisa Grčka) i osvojila, bronzane medalje u disciplini 400 slobodno i štafetama 4×100 i 4 x 200 slobodno. Bila je učesnica juniorske Balkanijade 2014. (Larisa Grčka), uz osvojene bronzane medalje u štafetama 4×100 i 4x 200 slobodno. Nadmetala se i na Evropskom juniorskom prvenstvu, 2013.  u Poznanju, u Poljskoj i Evropskom juniorskom prvenstvu 2014. (Dodreht Holandija). Takođe, plivala je na Svetskom juniorskom prvenstvu 2013. (Dubai UAE).

 

 

 

Anja Crevar

 

 

Već neko vreme Anja Crevar je najbolja srpska plivačica, najmlađa naša sunarodnica na Olimpjiskim igarama u Rio De Žaneiru, sportiskinja koja je uspešno ostvarila normu i za narednu, najveću sportsku svetkovinu u Japanu, u Tokiju, sledeće godine, zaslužuje posebnu rubriku.

 

 

Anja se proteklih sezona, dok se nadmetala, da tako kažemo, u mlađim kategorijama, već susretala sa najboljim vršnjakinjama na svetu, i bez obzira na sve poteškoće(iskreno rečeno, sada ih ima  manje) a pre svega mislimo na uslove delovanja u Srbiji, uspešno je umela da se suprotstavi. Za nju, ne postavlja se više pitanje da li će, plivajući neku disciplinu oboriti državni rekord, jer, to je već klasik na njenim nastupima. Ona sada teži nečem višem, cilju kojim streme samo najbolji. Biti zaista među najboljim na planeti.

 

 

 

 

U čemu se ogleda vrednost junakinje naše priče? Ponajviše u činjenici da je, prvo, uspešno prebrodila prvi nivo u svakom stvaralaštvu. Reč je, da zavolite, zaista, to što radite. Kad je to jednom prevazišla, talenat je došao do punog izražaja. Zatim, trebalo je na pravi način razumeti pojačani treninig, i tako permanentno. Dakle, da nije reč o kazni, već dobrobiti za svakog sportistu. Onda, polako, stiglo se do nove prepreke u stvaralaštvu. Pomisao da suparnice treniraju u uslovima koji se samo poželeti mogu, a da vi imate tek zrnce toga na raspolaganju, nije donosila spokoj. Ipak, vremenom, kako se potvrđivala, i oni koji brinu o ovdašnjem plivanju, i šire, pružali su ruke, u zagrljaj sjajnoj sportiskinji. Tako su ona i njen trener-Marko Spasov, postajali jači, u svakom smislu. Na kraju, a to mogu samo najbolji, u borbi sa samom sobom, rešila je da i tu trijumfuje. Zato je  Anja Crevar postala apsolutna vrednost.

 

 

Sve što čini Anja Crevar nije nikakva fikcija već sušta realnost. Ona između dva nagoveštaja, usred neizvesnosti, uvek ume da se izdigne, da na svakom takmičenju pokaže, sve je u upornosti, želji, umeću. Ona zna, to su neprolazne vrednosti, i samo s njima u srcu i umu, može se do uspeha. Već je to toliko puta dokazala.

 

Ona je u plivalištu ljudski potpuna. Hajde da i mi budemo takvi, da budemo deo principa celine a ne pojedinačnosti. Anja Crevar je ličnost, ne samo uspešna sportiskinja. Nosi u sebi neko jedinstvo posebnosti, što još omogućava stalni napredak.

 

 

 

Rezultati Anje Crevar

 

 

Višestruka je državna prvakinja i rekorderka.

 

–  Centralno evropskog juniorskog prvenstva Beograd 2013, zlatna medalja na 400 slobodno i srebrne medalje na 200 i 400 mešovito.

 

–  EYOF 2013.( Utreht Holandija), finalista na 400 mešovito.

 

–  Comen kup (Netanja Izrael) 2014. četvorostruka prvakinja na 400 i 800 slobodno, kao i na 200 i 400 mešovito (rekordi kupa u ove dve discipline).

 

–  Centralno evropskog prvenstva za juniore 2014. (Prag Češka),  sa osvojene tri zlatne medalje na  200 i 400 mešovito i 400 slobodno, te srebro na 800 slobodno.

 

– Četvorostruka juniorska prvakinja Balkana 2015. (Oradea Rumunija),na  200 i 400 mešovito, 200 delfin i 800 slobodno.

 

–  Seniorsko EP u malim bazenima , Netanja Izrael 2015.

 

– Učesnica prvih Evropskih olimpijskih igara 2015. (Baku Azerbejdzan), gde je osvojila bronzanu medalju u disciplini 400 metara mešovitim stilom.

 

– Svetsko seniorsko prvenstv 2015.( Kazanj Rusija).

 

– Učesnica finala na Svetskom juniorskom prvenstvu, 5. mesto u disciplini 400 metara mešovitim stilom uz ostvarenu A normu za OI RIO 2016.

 

– Petostruka juniorska prvakinja Balkana 2016. (Volos Grcka), na 200 delfin, 200 mešovito, 400 i 800 slobodno i 400 mešovito.

 

– Evropska juniorska prvakinja u disciplini 400 metara mešovito, bronzana je bila na 200 metara mešovito, 2016. (Hodmezovasarhelj Mađarska).

 

 

–  Već smo rekli, bila je najmlađa srpskinja na OI u  Rio De Žaneiru 2016.

 

-Petostruka juniorska prvakinja Balkana 2017. (Sofija Bugarska), na 200 delfin i mešovito, 400 slobodno i mešovito, te 800 m slobodno.

 

– Evropska juniorska prvakinja u disciplini 400 metara mešovitim stilom i srebrna u disciplini 200 metara mešovitim stilom (Netanja Izrael 2017).

 

– Učesnica svetskog juniorskog prvenstva 2017. (Indianapolis USA), bronzana u disciplini 400 metara mešovitim stilom.

 

– Osvajačica srebrne medalje na Mediteranskim igrama u Taragoni-Španija 2018. u disciplini 400 metara mešovitim stilom.

 

– Finalistkinja EP u Glazgovu UK, 2018.

 

– Srebrnu medalju osvojila je u disciplini 200 metara, mešovitim stilom, na Olimpijadi mladih u Buenos Airesu (Argentina 2018).

 

–  Finale na EP u Glazgovu UK, 2019.( mali bazeni 5. Mesto).

 

– Ostvarena A Olimpijska norma U 2019. za predstojeće OI u Tokiju  2020. koje su pomerene za 2021.

 

Anja Crevar je proglašena za najbolju sportiskinju Pančeva za 2019.

 

 

 

 

Zoltan Apro

 

 

PRERANI ODLAZAK ISTINSKOG SPORTSKOG HEROJA

 

 

Da nije izgubio najvredniju bitku, u ranim dvadesetim godinama svog života, naš sugrađanin, Zoltan Apro, sasvim sigurno, ostvario bi izuzetne rezultate na međunarodnim plivačkim takmičenjima širom planete. Nažalost, to se nije dogodilo, ali, talentovani Pančevac, ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji sporta u gradu na Tamišu, čak, mnogo šire.

 

Sredovečni Pančevci, sasvim sigurno, sećaju se cele te generacije sjajnih plivača, predvođene našim Zolijem, kako su svi zvali plivača koji je u svoje vreme bio neprikosnoven u bazenu, na kratkim stazama, kraul stilom. Beležio je vrhunske rezultate, pobeđivao na najznačajnijim mitinzima i nadmetanjima širom Jugoslavije, a uvek će se znati, prve plivačke tajne savladao je u svom PK Dinamo iz Pančeva.

Stasavši u veliku nadu našeg plivanja, logičan je bio odlazak u prestonicu, pa se jedno vreme takmičio u Beogradu, za PK Crvena zvezda. Nažalost, teška bolest i prerana smrt, Zoltana je omela da ostvari svoje najbolje sportske rezultate. Pančevci, njegovi Dinamovci, nikada ga nisu zaboravili, a poznati miting, koji svake godine otganizuje PK Dinamo, Kup Pančeva, ima trku, na 100 metara kraul, što je centralni događaj tog okupljanja, baš u čast velikog pančevačkog sportiste. Zolijeva sestra Ilona, nekada, takođe vrsna plivačica, najboljem u toj trci, dodeljuje zaslužen trofej.

 

 

 

 

 

PK Sparta

 

 

U MNOGOME JEDINSTVENI

 

 

Posle bezobzirnih i malicioznih postupaka prema daleko najkvalitetnijem takmičaru u PK Dinamo, od strane tadašnjeg rukovodstva kluba, u Novembru mesecu 2010. godine, napuštaju klub Jovana Bogdanović i njen trener Nenad Jović (u to vreme šef stručnog štaba), jer im je pomenuta grupa koja je predvodila PK Dinamo, direktno ugrožavala dalji sportski razvoj i bitisanje.

 

 

Pored birokratskih i drugih problema, grupa evidentnih i neosporno, veoma kvalitetnih sportskih radnika, uspeva da 03.10.2012. godine, u prostorijama zatvorenog bazena SRC Strelište, u Pančevu, održi konstituvnu Skupštinu plivačkog kluba “SPARTA”. Na osnivanju ove sportske družine bilo je 18 članova novo formiranog plivačkog kolektiva. Idejni tvorci su Nenad Jović, Miloš Spasić i Jovana Bogdanović, koji će i biti upisani u APR-u kao zvanični osnivači kluba, ali na osnivačkoj skupšti su bili i Dr Dušan Anđelković, Aleksandar Pavličević, Mile Ugren, Zlatibor Kovjanić, kao i bivši plivački šampioni Gordana Krstić, Vanja Komlenac, Anja Zečević, Anja Mioč, Miloš Matić, Mladen Žunić I drugi. Usvojen je statut kluba, izglasano rukovodstvo kluba, usvojen logo i boje kluba.

 

 

Pred Spartancima je bio period borbe za obezbeđivanje termina za nesmetani trenažni proces. Imali su malo je reći, neprijatne pritiske od ostalih korisnika na bazenu u Pančevu, koji nisu birali sredstva da im onemoguće redovan trenažni proces, do te mere da su ih optužili, kako će time ugasiti u Pančevu plivački klub Dinamo, Vaterpolo klub Mladost, kao i triathlon klub Tamiš. Ipak,  obrazložili su svima, čak i Skupštini grada Pančeva, da PK Sparta, jednostavno, nikoga i nisačim neugrožava i da ima mesta za sve korisnike bazena da nesmetano obavljaju svoje delatnosti, što se na kraju i ispostavilo kao tačno.

 

Klub je prvobitno primljen u članstvo plivačkog Saveza Vojvodine (25.03.2013.),zatim u plivački Savez Srbije (27.12.2013.), i Savez za daljinsko i maratonsko plivanje Srbije (12.03.2017.).

 

  1. godine, 10. februara, na Skupštini kluba, usvojen je novi statut družine koji je prilagođen novim zakonom o sportu u Republici Srbiji, a izabran je novi predesdnik kluba. To je Biljana Bogdanović.

 

 

Od nastanka kluba do danas prvi trener je Nenad  Jović, sa potrebnom licencom za rad, koji ovu funkciju obavlja volonterski. Nenad Jović je predvodio nacionalne selekcije kadeta, juniora i seniora na balkanskim, evropskim i svetskim prvenstvima, a bio je selektor nacinalnog tima za daljinsko i maratonsko plivanje (2013-2017). On je član stručnog saveta PSV od 2000 do 2013. Godine, kao i predsednik ovog tela od 2009. do 2013. godine.

 

Pre dve godine, licence za rad dobili su i operativni treneri Jovana Bogdanović, Valeri Švigir i Miroslav Funćik. Od ove godine imaju još jednog licenciranog operativnog trenera-Miloša Trajanovskog.

 

Jedan od osnivača kluba i u prvih par godina potpredsednik je Miloš Spasić, FINA sudija. Sudiski ispit je položio još 2003. godine a FINA licencu poseduje od 2017. godine. Član je odbora sudija u PSS, kao i član komisije za osposobljavanje novih sudija. Aktivno učestvuje u svim aktivnostima kluba od osnivanja, osmislio, uredio i vodi sajt kluba.

 

 

Plivački klub Sparta se trudi da svojim radom obuhvati sve vrste plivačkih aktivnosti tako da imaju predstavnike u svim starosnim kategorijama u takmičarskim selekcijama, počev od pionira do seniora i masters plivanja. Održavaju redovno i školu plivanja, koju pohađaju deca uzrasta od 5-15 godina, posle čega talentovane članove prosleđuju u takmičarske grupe. Nastupaju na maratonskim trkama i u daljinskom plivanju.

 

 

Svakako, najuspešniji takmičar PK Sparta, u dosadašnjem periodu, je Jovana Bogdanović, dugogodišnja članica nacionalne seniorske selekcije i dugogodišnji stipendista ministarstva Republike Srbije.

 

Jovana je državni seniorski šampion u disciplinama 100m i 200m prsno, od 2013 godine a i danas. Nastupila je za reprezentaciju Srbije:

–       2013 EP Hering Danska,

–       2014 SP Doha Katar

–       2015 SP Kazanj Rusija

–       2015 Univerzijada Gwangju Južna Koreja (otplivala normativ i pred  sam polazak otkazano zbog navodnog nedostatka fin. sredstava)

 

 

–       2015 EP Natanja Izrael ( otplivala normu nije išla,  jer klub nije dobio garancije za bezbednost takmičara i trenera u putu)

 

–       2016 SP Winsor Kanada (isplivala normativ nije otišla, zbog   nedostatka fin sredstava)

 

–       2017 EP Kopenhagen Danska

Takođe,  Jovana je na mnogim takmičenjima, u zemlji i  inostranstvu, proglašavana za najuspešniju takmmičarku.

 

 

Pored takmičarskih grupa vodimo računa i o našim najstarijim takmičarima (masters grupa) koji se redovno takmiče i postižu značajne rezultate u zemlji i inostranstvu. To su: Gordana Krstić, Ilona Apro, Magda Đerfi, Dušan Anđelković, Stojan Bašaragin, Zdravko Radić, Nenad Jović, Miloš Spasić i Miloš Matić.

 

Goradana Krstić i Ilona Apro su učestvovale na SP u Budimpešti 2017. godine, kao i na  E.P u Kranju 2018. godine za masters kategoriju.

 

Nastupaju i na takmičenjima na otvorenim vodama i maratonskim takmičenjima.

 

Član PK Sparta, Miloš Mihajlović, dvostruki je pobednik (2019. i 2020. godine) u plivanju za časni krst (Bogojavljanje 19.01.) koji se odrzava tradicionalno na reci Tamiš, u Pančevu. Takođe, Miloš Trajanovski je bio učesnik obe ove trke.

 

Mogu se pohvaliti da su imali u klubu i takmičare iz inostranstva. Reč je o: Valery Švigir rodom iz Pule, rekorderki Hrvatske u disciplini 50m delfin, koja je kao članica naša članica nekoliko puta bila prvakinja Srbije. Funćik-reprezentativac Slovačke iz Bratislave, plivao je duge distance na državnim prvestvima, redovno osvajao odličja na 400m i 1500m Kraul.

 

Nažalost zbog nedostatka finasija nisu imali mogućnosti da ih zadrže u plivanju i ovi odlični takmičari su bili primorani da napuste plivačke karijere, iako su imali veliki takmičarski potencijal.

 

PK Sparta nastavlja svojim putem i u ovo nestabilno vreme u svakom smislu. Krase ih znanje, umeće, volja, ali, pre svega entzijazam. S obzirom na tešku materijalnu situaciju, baš ta odlika i dalje im omogućava da budu na okupu.

 

 

 

Slobodan Rora Damjanov

 

Vizuelni identitet: Jovana Damjanov

 

Fotografije: Pomenuti klubovi, internet i privatna arhiva

 

Tokom izrade ove rubrike nesebično su nam pomogli: Dejan Crevar i Nenad Jović, sa svojim saradnicima, kao i Ilona Apro, pa im se ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji.

 

 

Share on facebook
Share on twitter