sportski magazin

/
/
Nenad Stojčić – IZ KINE S LJUBAVLJU 2

Praštanje uspeha vam predstavlja: Za Glas Opova, Nenad Stojčić, nekada poznati fudbaler, a sada ugledni trener, napisao je veoma interesantnu priču u nekoliko nastavaka, pod imenom

 

 

IZ KINE S LJUBAVLJU 2

 

Nakon uspešne igračke karijere tokom koje je nosio dres prvoligaških fudbalskih klubova u Srbiji i Kanadi, Nenad Stojčić – Žuća je svoju fudbalsku odiseju nastavio u trenerskim vodama. Sa trenerske klupe vodio je sve naše opštinske klubove, a posebno se istakao u radu sa mlađim kategorijama u njegovoj fudbalskoj akademiji OFK Stenli. Od 2018. godine Stojčić živi i radi u Kini gde je trener u klubu Huanglong Green Hawk F.C.

 

 

Uz odobronje Stojčića, o kojem smo već pisali na ovom mestu, kada smo ga predstavili javnosti, tokom ovog meseca čitaćete veoma zanimljiva zapažanja ovog interesantnog čoveka. Hvala i kolegama iz Glasa Opova na odlično pripremljenom materijalu!

 

 

 

HANGDŽOU

 

Kao što sam na početku priče pomenuo, Hangdžou smatraju jednim od najlepših gradova u Kini. Harmoničan spoj modernog i tradicionalnog, grad je poznat po visokom kvalitetu života i tehnološkim razvojem ali s druge strane očuvanom tradicijom. Prirodne lepote koje ga okružuju, inovativnost u zaštiti i razvoju, stalno investiranje u istorijske i kulturne resurse, čine ovaj grad i njegovu okolinu omiljenom turističkom destinacijom, tako da je Svetska turistička organizacija (UNWTO) uvrstila Hangdžou na listu 15 svetskih gradova sa najboljom praksom u turizmu.

 

 

 

Ono što je takođe bitno za turiste, ali pre svega za same stanovnike grada jeste sigurnost. Nema incidenata, tuča na ulici ili na stadionu, krađa u tržnim centrima i kada sam pitao svoje kineske prijatelje o tome rekli su mi da je to regulisano strogim kaznama tako da je gotovo iskorenjeno. Deluje kao bajka, ali je istina što sam se i sam uverio tokom ovih šest godina koliko živim ovde. Jedini, uslovno rečeno nedostatak, je što se ne trude da bolje nauče engleski tako da ponekad ima problema u komunikaciji, bar za one koji ovde dolaze turistički. Ja lično, nemam prevodioca na treninzima i oni veoma poštuju kada se potrudiš da govoriš njihov jezik.

 

Opisijući ovaj grad, čuveni kineski pesnik Jang Čaojing je još pre osam vekova rekao „Na nebu postoji raj, a na zemlji Sudžou i Hangdžou“, dok je Marko Polo krajem 13. veka u svojoj knjizi „Milion“ opisujući Put svile i Kinu zapisao da je Hangdžou nebeski grad i bez sumnje najbolji i najraskošniji grad na svetu, a tada je već imao oko milion stanovnika i bio jedan od najvećih svetskih gradova.

 

 

Ceo ovaj kraj je poznat po proizvodnji najkvalitetnije svile i ovde se nalazi i najveći muzej svile na svetu. Takođe, okolina grada je poznata i po proizvodnji zelenog čaja. Kinezi obožavaju da piju čaj i uživaju u tome. Berba čaja, kao i njegova priprema je nešto što treba videti i doživeti. To su posebni rituali i oni se raduju tome i to obeležavaju na poseban način. Imaju puno vrsta čaja, a ja svakodnevno konzumiram zeleni čaj i uverio sam se u njegov sjajan ukus. Inače, kada kuvaju čaj nikada ne stavljaju šećer, a priprema je veoma jednostavna. Čaj se stavi u šolju, prokuva se voda i to je to.

 

PRIRIDNE LEPOTE

 

Kinezi vole prirodu i svaki slobodan trenutak koriste da izađu i uživaju u njenim čarima. Hangdžou je poznat po „Zapadnom jezeru“, koje je proglašeno za UNESCO-ovu svetsku baštinu i jedno je od napopularnijih atrakcija. Obale Zapadnog jezera predstavljaju izuzetan kulturni pejzaž koji sadrži drevne pagode i spomenike kulture među kojima se izdvajaju „Pagoda šest harmonija“, „Linguyin hram“ i čuvena statua „Smešni Buda“ (Buda koji se smeje).

 

 

 

Prirodne lepote Zapadnog jezera, reke Ćiantang i planine Feniks su posebna priča. Po sajtu Huffington Post, Hangdžou se našao na listi osam gradova koji imaju najlepši zalazak sunca na svetu. I reka Ćiantang koja protiče kroz grad, mesto je jednog spektakularnog prirodnog fenomena. U ovoj reci odvija se najviši plimni rečni talas na svetu koji dostiže visinu od devet metara i brzinu od 40km na sat. Ova pojava se javlja dva puta mesečno u vreme mladog ili punog meseca, a najintenzivnija je oko jesenje ravnodnevnice. Plimski talas se javlja uz tutnjavu koja se čuje desetak kilometara daleko.

 

Na kraju, najiskrenije preporučujem svakom ako je u mogućnosti da poseti Kinu, a posebno Hangdžou i njegovu okolinu. Imaće šta da vide, uživaće u toplom prijemu domaćina i otićiće oduševljeni narodom Kine i lepotama ove zemlje.

 

Nastaviće se…

 

Tekst i foto: Nenad Stojčić

 

Share on facebook
Share on twitter