sportski magazin

/
/
Dejan Stevović – Neponovljivi

IZ MAJSTORSKE RADIONICE DEJANA STEVOVIĆA: STIŽE NOVA KNJIGA O PODVIZIMA NENADMAŠNIH SRPSKIH DELFINA U NEPONOVLJIVOJ ZLATNOJ GODINI

Pokorili planetu čudesnom igrom znanja, mašte i lepote

Baš kao i srpski zlatni vaterpolisti, koji nemaju premca u bazenima širom sveta, tako i njihov verni hroničar, novinar DEJAN STEVOVIĆ, osvaja čitalačku publiku maštovitim, bravuroznim i stilski jedinstvenim i neponovljivim novinarskim i publicističkim ostvarenjima. U našem i vašem sportskom portalu PRAŠTANJE USPEHA, danas žurnalističko pero ovog doajena, u samo njemu svojstvenom stilu, najavljuje priču o nepobedivim srpskim divovima, njihovim do sada neviđenim egzibicijama, dominaciji srpske moći i maštovitosti i javnim časovima, u svakom svetskom bazenu, o lepoti igre naših vanzemaljaca

Drugog dana januara, još umorni od slavlja, srpski vaterpolisti su otišli na pripreme u Grčku. Dvadeset trećeg dana decembra odigrali su na prepunom Tašmajdanu utakmicu protiv Tima sveta.

A između ? Čudesna, neponovljiva godina, ona za koju kažemo da ju je teško reprizirati.

OSVOJILI SU SVE NAJSJAJNIJE I NAJVREDNIJE

Počelo je osvajanjem Evropskog prvenstva u Beogradu. Tih 16 dana Arena je bila centar sveta. Finale sa Crnom Gorom pratilo je 18.500 gledalaca. Ukras zlatne medalje.

Nastavilo se u Huidžuu osvajanjem još jedne Svetske lige. I onda – avgust u Riju, od 6. do 20. Olimpijske igre, takmičenje u kojem se pitanje favorita nije postavljalo. Svi su govorili: Srbija ! Najbolji su, po svemu pokazanom, od Londona su bez premca.

Da ipak bude zanimljivije, pobrinuli su sami Srbi. Lošim igrama u grupi, praćenim senzacionalnim porazom od Brazila, dozvolili su rivalima da podignu glavu, da se ponadaju čudu.

TO MOGU SAMO SPORTSKE I LJUDSKE VELIČINE

Ali, od četvrtfinala bila je to samo srpska predstava. Padali su Španci, zatim u polufinalu Italijani i u meču za zlato Hrvati. Ni jedan duel sa dramatikom: Bile su to srpske egzibicije, dominacija moći, javni časovi na temu „Lepota vaterpola“.

Selektor Dejan Savić je umešno vodio velika imena i sjajne ljude. Tokom godine na takmičenjima su junaci bili Andrija Prlainović, u Beogradu, Bane Mitrović, u Huidžuu, Filip Filipović, u Riju. Ali njih ne bi bilo da u mašini za izradu zlatnih medalja nisu bili važni delovi u imenima Gojka i Duška Pijetlovića, Duška Mandića, Save Ranđelovića, Miloša Ćuka, Slobodana Nikića, Milana Aleksića, Nikole Jakšića i Stefana Mitrovića. Ekipa koja je postala legendarna.

NIKO KAO LEGENDARNI REKORDERI – ŽILE I BOBA

Ove godine oproštaj od legendi Živka Gocića i Slobodana Nikića.Više od 350 utakmica u reprezentaciji, 55 medalja. Zaista, ljudske i sportske veličine.

Juniori su postali prvaci Evrope, devojke se devetim mestom na EP predstavile u najlepšem svetlu. Problem su jedino klubovi, sve slabiji i slabiji. Toliko da je budućnost vaterpola, posebno posle Tokija ugrožena.

Ali, to su neke druge teme. U danima slavlja, neka se slavi. A ako je neko zaslužio da se veseli, to su srpski delfini.

„NEPONOVLJIVI“ – NOVA ZLATNA KNJIGA USPEHA

Početkom nedelje, kao da je poklon za Novu godinu, stići će mi iz štamparije PI-PRESS knjiga na čijim koricama piše ” Dejan Stevović: NEPONOVLJIVI”. Naravno da je ovde reč o zlatnim momcima, gospodarima bazena, nisam ja neponovljiv – moglo bi da se razgovora, ali… Bilo je logično da posle knjige “Srbija, mislim medalja” napišem ovu drugu. Potpuno drugačiju.

– Deki, pišemo? – pitali su me igrači posle Rija.

– Pišemo!

I kako ćemo, šta ćemo…Da izađe do kraja godine, dok su uspesi još sveži. I krenem… Knjiga obuhvata period od kraja 2008., kada je ova generacija od mnogih bila OTPISANA, do završetka Rija, kada je svima postalo jasno da su NEPONOVLJIVI – po rezultatima, medaljama, ponašanju, po svemu… Od prvog izdanja u Podgorici 2009. do Rija 2016. Trebalo je sve staviti na 220 kolornih strana, sa 150 fotografija i sa završnim delom u vidu tekstova sa Fejsbuka.

PIŠEMO, BRINEMO, STREPIMO…

– Kako ide, čika Stevo? – znao je da upita Filip Filipović.

– Deki, jesi li se raspisao? – radoznao je Mića Aleksić.

– Bićeš emotivan i iskren?! – dodaje Dule Pijetlović.

– Pazi na naslovnu i povećaj tiraž! – kaže Tijana Nikić, sa Bobanovim stavom.

– Deksa samo rokaj! – savetuje Žile Gocić.

Radim i jurim lovu. Računam neće biti teško. Na moju žalost odgovorni ljudi iz sveta vaterpola, na jakim mestima ovog sporta, poručili su mi da nemaju mogućnosti. Hoću da im verujem. Moćne firme su me takođe odbile. Nisam im u planu. Hoću da im verujem, ali kad pročitam obrazloženja – da umrem od smeha. Neki prijatelji su mi obećavali kule i gradove – dok nisam počeo da pišem. A kada sam počeo, u zemlju su propali. Dok im ne zatrebam, sve je to nebitno. Samo to je razlog što nijedna neće biti podeljena za džabe, kao što sam uradio sa prvom knjigom.

ZAJEDNO MOŽEMO I NEMOGUĆE

Eto… Nema se love za jednu beogradsku štampariju. U pomoć priskače Mića Ćirić, vlasnik Anafarma iz Pirota. Nalazi mi super štampariju prijatelja Bobana. Lakše se diše. Moji prijatelji Miško, Slađan Slagi Radosavljevic, Sanja Marinkovic Božović i setra joj Vanja rade ko ludi. Nenad Negovanović pravi sa Drašom prvu stranu.

– Ma šta tražiš lovu? Koliko treba? – jasan je Andrija Prlainović.

I onda vaterpolisti i Dejan Savić pokriju akciju. Ulete u poslednjem trenutku Energoprojekt, zahvaljujući Dejanu Milenkoviću, i uz malo ličnog dodatka nekako se približismo nuli. Kod Ivana Ivanovića izreklamiraše me Boba i Žile. Odgovornost je sve veća. Javljaju se ljudi, interesuju se… To nam je što nam je. Knjiga je gotova, ponavljam – STIŽE! Zahvaljujući vaterpolostima i prijateljima. Zapravo, vaterpolisti i jesu autori . Ja sam samo to probao da prenesem na papir.

– Kakva god ispadne, dobra je! – teši me Prle.

Videćemo kad stigne, napisaću na koje sve načine može da se nabavi: Na sajtu www.vaterpolovesti.com i kod Đordja Stefanovića na sajtu sport365, sigurno.Toliko!

ZAŠTO, GDE I KAKO NABAVITI „NEPONOVLJIVE“

Knjiga lepih emocija i pobedničke energije

Posle prve knjige o vaterpolo reprezentaciji Srbije, vrsnog novinara i velikog prijatelja srpskih delfina – DejanaStevovića, pod naslovom:

„Srbija, mislim medalja“ bilo je sasvim logično, kako i sam autor kaže, da se pojavi i druga knjiga koju je nazvao kratko i jasno „Neponovljivi“. I taj naslov je sasvim logičan i simboličan, jer bi ova vredna knjiga, o najvećem srpskom ekipnom brendu, uskoro trebalo da ugleda svetlost dana. Nije slučajno će se pojaviti na kraju neverovatne godine u kojoj su čudesni srpski vaterpolisti – Gocić, Nikić, Prlainović, Mitrović, Filipović, braća Pijetlović, Mandić, Ranđelović, Ćuk, Aleksić, Jakšić, Stefan Mitrović, predvođeni maestralnim strategom Dejanom Savićem – nadmoćno gospodarili na svim planetarnim takmičenjima i u svim svetskim bazenima.

Jednostavno, ovu zlatnu knjigu svi prijatelji sporta i Srbije moraju imati. Prema rečima autora, knjiga „Neponovljivi“ obuhvata period od kraja 2008, kada je ova generacija od mnogih bila OTPISANA, do završetka Olimpijskih igara u Riju, kada je svima postalo jasno da su srpski delfini NEPONOVLJIVI

– po rezultatima, medaljama, ponašanju… po svemu. Ova jedinstvena knjiga po stevovićevskom stilu, neposrednosti i ljudskoj toplini ima 220 kolornih strana, 150 fotografija, a završni deo je začinjen spontanim razgovorima i sjajnim zapažanjima sa Fejsbuk stranice Dejana Stevovića, od kojih su neki tekstovi objavljeni i u našem „Praštanju uspeha“, u rubrici „Iz pera doajena“.

To je svakako razlog više da obavezno nabavimo „NEPONOVLJIVE“ i da ponovo uživamo u neponovljivom sportskom štivu. Za sada može da se naruči na sajtu www.vaterpolovesti.com i kod Đorđa Stefanovića, na sajtu sport365.

 

Share on facebook
Share on twitter