sportski magazin

/
/
Slavoljub Muslin – selektor fudbalske reprezentacije Srbije

STRATEG OD POVERENJA: SLAVOLJUB MUSLIN, SELEKTOR NAŠE FUDBALSKE REPREZENTACIJE

Pobednički duh je u jedinstvu i veri u sopstveni uspeh

Ne znamo kako je ranije bilo u Fudbalskom savezu Srbije, bar kad je reč o odnosima s javnošću, ali smo se uverili da sada novinari nemaju problema da dobiju tražene odgovore od najistaknutijih ljudi u srpskom fudbalu. Da je zaista tako potvrđuje i intervju sa Slavoljubom Muslinom, selektorom fudbalske reprezentacije Srbije koji je pred vama, i to uoči sutrašnje prve kvalifikacione utakmice protiv Republike Irske, za odlazak na Svetsko prvenstvo.No, pre nego što pročitate o čemu smo sve razgovarali sa uvaženim stručnjakom, otkrićemo vam još nekoliko zanimljivih detalja.

Kad smo poželeli da se na našem sajtu “Praštanje uspeha” pojavi razgovor sa Slavoljubom Muslinom, pred zaista važan susret, najpre smo kontaktirali sa Goranom Bunjevčevićem, nekada proslavljenim igračem Crvene zvezde, reprezentativcem naše zemlje i prvotimcem londonskog Totenhema. Bunjevčević je sada jedan od rukovodilaca u FSS i on nas je uputio na Milana Vukovića, savetnika za medije Slavoljuba Muslina, pravog profesionalca. Kad smo objasnili ko smo i šta želimo, nismo dugo čekali na Muslinov pristanak. Bili smo prijatno iznenađeni brzinom odgovora, s obzirom na to da je naš sportski portal novoosnovani medij. Međutim, očigledno je da smo za kratko vreme privukli pažnju prave čitalačke publike.

Ima zaista mnogo razloga da se razgovara sa Slavoljubom Muslinom, a svakako da je jedan od bitnijih, kao što smo već naveli, početak kvalifikacija za naredno Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji. Naime, mnogima je poznato da Srbija u ponedeljak, 5. septembra, u Beogradu, dočekuje selekciju Republike Irske. Ipak, nismo želeli da propustimo priliku da popularnog fudbalskog stručnjaka pitamo i o mnogim drugim aktuelnim temama. Ukoliko budete pažljivo čitali naš intervju, saznaćete ne samo u kom pravcu treba da ide srpski reprezentativni fudbal u narednom periodu, nego i ko je zapravo Slavoljub Muslin i kako razmišlja, što ćemo na našem sajtu predstaviti na svoj način.

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije rođen je u Beogradu, pre 63 godine, a u našem fudbalu je ostavio dubok trag, najviše zahvaljujući igračkim danima u Crvenoj zvezdi. Interesantno je da je igrao zajedno sa fudbalerima iz nekoliko generacija. Spomenimo samo

da je delio zeleni travnati pravougaonik sa Aćimovićem, Bogićevićem, ali i Vladimirom Petrovićem Pižonom i Dušanom Savićem. Za šest sezona u crveno – belom dresu osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije, a vrhunac igračke karijere bila je 1979. godina, kada su beogradski crveno-beli stigli do finala Kupa UEFA, gde su izgubili od Borusije iz Menhengladbaha. Fudbalsku karijeru je nastavio u Francuskoj, kao pouzdan igrač, a kasnije i vrstan trener.

Kažu da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, da je magija, igra nad igrama, pa možda i zbog toga Slavoljub Muslin nije želeo da, kako se to kaže, obesi kopačke o klin, nego se posle aktivnog igranja posvetio nezahvalnom trenerskom pozivu. U ulozi fudbalskog stratega bio je više nego uspešan, a tome u prilog govori i činjenica da je već 27 godina u tom poslu. Vodio je brojne timova u Francuskoj, Rusiji, Bugarskoj, a naši ljubitelji najpopularnije igre na svetu najviše ga pamte po osvojenim titulama sa Crvenom zvezdom. S timom iz srpske prestonice u dva maha je osvojio tri titule, računajući i jednu duplu krunu.

KAKO DOBITI BITKE NA TERENU?

Ovaj fudbalski čarobnjak je ostao u pamćenju Zvezdinih navijača kao čovek od integriteta koji je iz najtrofejnijeg srpskog fudbalskog kluba uvek odlazio uzdignute glave. Zato nikoga danas ne čudi što Muslina povezuju sa čovekom koji će spasiti srpski fudbal, bar kad je reč o nacionalnoj selekciji. Da podsetimo na tužnu priču u kojoj dugo, predugo, Srbija nije bila učesnik na nekom velikom međunarodnom prvenstvu. Upravo baš iz tih razloga imamo posebno zadovoljstvo što nam je Slavoljub Muslin ukazao čast da razgovaramo s njim, a vi, poštovani pratioci našeg sajta “Praštanje uspeha”, imate privilegiju i pravu ekskluzivu pred vama.

Vi ste još kao fudbaler dokazali da je vera u sebe suština uspeha. Toga se sećaju poštovaoci fudbala, ne samo u našoj zemlji. Koje još vitalne ljudske osobine preporučujete, kao učitelj mladih ljudi, sportista?

– Samopouzdanje i, kao što ste rekli, vera u vlastite sposobnosti i mogućnosti! Jer, onaj ko ne veruje, ne može da pobedi i nikada to neće učiniti. Pokušavam da igračima usadim pobednički duh. Moraju da imaju veru u naš zajednički rad: Da me shvate, razumeju, i da sve što radimo, činimo za zajedničko dobro. Još ako se na terenu sve to pokaže uspešnim, onda smo stvarno uradili pravu stvar. Dobili smo bitku!

Reklo bi se, vraćate se u srpski fudbal u ne baš blistavom trenutku. Ipak, čini se da Vaš trenerski instinkt do sada nije omanuo. Očigledno je da se izazova ne plašite. Mogli smo da vidimo tokom prijateljskih utakmica vašu fudbalsku filozofiju. Kako bi je ukratko Vi opisali?

– Svestan sam da nije bio najbolji momenat da se preuzme neuspešna reprezentacija. Ako mogu da kažem tako, to je kao neki moj dug. Nije bila ni najbolja situacija u Crvenoj zvezdi, pa sam uspeo u oba mandata. Ne bih dolazio da ne verujem. To je suština. Hoću da pokušam da uradim nešto. Činjenica je da naš fudbal nije na visokom nivou. I kada kažete filozofija, naš cilj je da se plasiramo na Svetsko prvenstvo 2018. godine, i učinićemo sve da to uradimo, a to znači da je rezultat u prvom planu. Naravno, važna je i igra, jer znamo da se fudbal igra i zbog gledalaca. Fudbal je spektakl i zato moramo da igramo dobar fudbal i da pritom napravimo rezultat. To je danas, kad se podvuče crta, najvažnije. Posle analize učinjenog, i u odnosu na igrače sa kojima raspolažem, promenio sam sistem. Verujem da je sistem 3 – 4 – 3 najbolja solucija koja nam pruža velike mogućnosti. I to je najvažnije. Prijateljske utakmice su mi pružile uvid u kvalitet fudbalera i na osnovu toga pravim strategiju i igru koju želimo da ostvarimo.

Da li se slažete da je jedna od nedostajućih karika u dosadašnjem delovanju naše fudbalske reprezentacije, bar u poslednjih desetak godina, nedostatak održive jedinstvenosti?

– Insistiram uvek na jedinstvu. Jedino zajedno, bez bilo kakvih klupskih ili drugih interesa, možemo da uspemo. Jedinstvo se oseća u Savezu, svi su uz nas, pružaju nam podršku. Osećamo koliko se želi uspeh. Uz sve ostale faktore, jedinstvo je ključna stvar kako bi se stvorila pozitivna atmosfera iz koje idemo u meč sa ciljem da se napravi pozitivan rezultat. I moraju svi da stanu iza reprezentacije. Vidimo kako se to radi u drugim sportovima i koje je rezultate to donelo. Naša je obaveza da uradimo nešto slično.

Vi ste čovek od integriteta. Uvek ste sledili svoj put, niste čekali da Vam drugi nameću svoje stavove. Dokazali ste da jedino trajnost vredi. Možete li to da prenesete na svoje izabranike?

– Baš to pokušavam. Do sada mogu da budem zadovoljan. Prvo naše okupljanje i druženje je pokazalo dosta pozitivnih stvari. Počeli smo da radimo u vreme njihovog odmora i nikome nije bilo teško. Bez pogovora su trenirali i obavljali zadatke – motivisano i disciplinovano. To je već veliki početni uspeh, zar ne? Izgleda da su prihvatili nešto od meni važnih stvari, principa i shvatanje fudbala.

IMA LI NAŠ FUDBAL BUDUĆNOST?

Dok se mnogi trude da prave budućnost, mišljenja smo, bar po onome što ste do sada govorili u javnosti, Vaša želja je da je stvorite sa igračima koje predvodite. Već 5. septembra ona bi mogla da počne. Hoćete li uspeti?

– Uvek ističem – ja verujem. Ko ne veruje, ne može da uspe. Vera u sopstveni uspeh je najvažnija. I nadam se da će sistem koji sam postavio odvesti do uspeha, to je sistem u koji verujem. Bilo je pomalo sumnjičavosti na početku, ali se potvrdilo to o čemu sam govorio. Što je najvažnije, i igrači su to prihatili. Veruju. Činjenica je da će nam biti teško, ima pritiska, tu je i imperativ da se ode na Svetsko prvenstvo u Rusiju, posle niza neuspeha. Ali ovo je vrhunski sport i ko ne može da izdrži pritisak, ne može ni da bude deo vrhunskog sporta. Na to su navikli, kao i ja, i, naravno, to može da bude samo dobro za nas i naš fudbal.

Vi ste od starta na važnom poslu krenuli sa novinama. Primećuje se Vaša teza da ponudite promene, jer vidite šta su bile slabosti u dosadašnjem radu.

– Svaki trener donosi nešto novo. Nisam uveo promene tek da bih nešto promenio. Promene sam pravio u odnosu na igrače koje imam kako bi se izvukao maksimum iz njih. To je moja filozofija rada i fudbala. Svaki čovek donosi promenu kako bi ostvario cilj. Bez obzira na to o kojem je poslu reč. Lično verujem da će te novine doneti rezultat. Inače, da nije tako, naravno da to ne bih radio!

TAKO JE GOVORIO MUSLIN

IZAZOV

„Svestan sam da nije bio najbolji momenat da se preuzme neuspešna reprezentacija. Ako mogu da kažem tako, to je kao neki moj dug. Nije bila ni najbolja situacija u Crvenoj zvezdi, pa sam uspeo u oba mandata. Ne bih dolazio da ne verujem. To je suština. Hoću da pokušam da uradim nešto i pored činjenice da naš fudbal ne uživa visoki ugled“.

NAJVAŽNIJE

„Naš cilj je da se plasiramo na Svetsko prvenstvo 2018. godine, i učinićemo sve da to uradimo, a to znači da je rezultat u prvom planu. Naravno, važna je i igra, jer znamo da se fudbal igra i zbog gledalaca. Fudbal je spektakl i zato moramo da igramo dobar fudbal i da pritom napravimo rezultat. To je danas, kad se podvuče crta, najvažnije“.

JEDINSTVO

„Insistiram uvek na jedinstvu. Jedino zajedno, bez bilo kakvih klupskih ili drugih interesa, možemo da uspemo. Jedinstvo se oseća u Savezu, svi su uz nas, pružaju nam podršku. Osećamo koliko se želi uspeh. Uz sve ostale faktore, jedinstvo je ključna stvar kako bi se stvorila pozitivna atmosfera iz koje idemo u meč sa ciljem da se napravi pozitivan rezultat. I moraju svi da stanu iza reprezentacije“.

STRATEGIJA

„Posle analize učinjenog, i u odnosu na igrače sa kojima raspolažem, promenio sam sistem igre nacionalnog tima. Verujem da je sistem

3 – 4 – 3 najbolja solucija koja nam pruža velike mogućnosti. I to je najvažnije. Prijateljske utakmice su mi pružile uvid u kvalitet fudbalera i na osnovu toga pravim strategiju i igru koju želim da prikažem sa njima. I nadam se da će sistem koji sam postavio odvesti do uspeha, to je sistem u koji verujem. Što je najvažnije, i igrači su to prihatili“!

PRITISCI

„Činjenica je da će nam biti teško, ima pritiska, tu je i imperativ da se mora u Rusiju na Svetsko prvenstvo, posle niza neuspeha. Ali ovo je vrhunski sport i ko ne može da izdrži pritisak, ne može ni da bude deo vrhunskog sporta. Na to su navikli, kao i ja, i, naravno, to može da bude samo dobro za nas i naš fudbal“.

NOVINE

„Svaki trener donosi nešto novo. Nisam uveo promene tek da bih nešto promenio. Promene sam pravio u odnosu na igrače koje imam, kako bi se izvukao maksimum iz njih. To je moja filozofija rada i fudbala. Svaki čovek donosi promenu kako bi ostvario cilj. Bez obzira na to o kojem je poslu reč. Lično verujem da će te novine doneti rezultat. Inače, da nije tako, naravno da to ne bih radio“!

ODUŠEVLJENJE

“Oduševile se me medalje i uspesi srpskih sportista na olimpijskim igrama. I evo, ja im ponovo čestitam na uspehu. Znate, kad se gleda sa strane, sve to izgleda lepo i lako. Ali, svi oni najbolje znaju, a vrlo dobro i ja znam koliko je tu ulaganja, truda i odricanja potrebno. Nije to nimalo jednostavno. I zbog toga im uvek valja odati veliko priznanje i poštovanje”.

RAZOČARENJE

„Iskren da budem razočarao me nivo domaćeg fudbala i našeg prvenstva, nažalost. To je činjenica. Kad vidim kako se ovde igra, rezultati naših u Evropi nisu slučajnost. To je samo odraz postojećeg kvaliteta u Srbiji. Naši klubovi su se takmičili protiv ekipa čija prvenstva, recimo, još nisu ni počela i gubili su sa velikom razlikom. To je slika i prilika našeg fudbala“.

PORUKA

„Mladim sportistima bih poručio da ne gledaju novac i materijalnu korist u startu, već da se koncentrišu na sportski rezultat. Prvo trening i samoodricanje. Ko želi da uspe u sportu, mora da bude spreman na sto odsto odricanja. Drugačije se ne može. Karijera mora da bude sve, a onda dolazi to što je logično – slava, uspeh, novac… Neophodno je svakodnevno napredovanje. To se odnosi i na vrhunski

sport i na vrhunske sportiste. Ni oni nisu privilegovani i čim prestanu sa radom, krenu unazad i vrlo brzo bude kraj uspešne karijere“.

PRAŠTANJE

„Ne umemo da drugome oprostimo uspeh . Vidim kako se pojedinci i grupe postavljaju prema Novaku Đokoviću. I ne samo prema njemu, ali je Novak najsvetlija tačka u istoriji našeg sporta. A onda dozvolimo sebi da ga kao narod kritikujemo posle toliko uspeha, zbog eliminacije na startu olimpijskih igara. Odmah napadi, crno, pljuvanje i osuđivanje. To je naš najveći problem. Srbi sve mogu da oproste, ali uspeh nikako. Nisu svi takvi, ima i dobronamernih, ali…“

Šta vas je u poslednje vreme razveselilo u srpskom sportu, a šta razočaralo?

– Oduševile se me medalje i uspesi srpskih sportista na olimpijskim igrama. I evo, ja im ponovo čestitam na uspehu. Znate, kad se gleda sa strane, sve to izgleda lepo i lako. Ali, svi oni najbolje znaju, a vrlo dobro i ja znam koliko je tu ulaganja, truda i odricanja potrebno. Nije to nimalo jednostavno. I zbog toga im uvek valja odati veliko priznanje i poštovanje. Šta me je razočaralo? Iskren da budem, nivo domaćeg fudbala i našeg prvenstva, nažalost. To je činjenica. Kad vidim kako se ovde igra, rezultati naših u Evropi nisu slučajnost. To je samo odraz postojećeg kvaliteta u Srbiji. Naši klubovi su se takmičili protiv ekipa čija prvenstva, recimo, još nisu ni počela i gubili su sa velikom razlikom. To je slika i prilika našeg fudbala. Ne treba da se lažemo. Ako hoćeo da napredujemo, moramo da pogledamo istini u oči i da vidimo gde smo zaista.

Kao poznata ličnost, u poziciji ste da širite uticaj. Šta biste poručili sportistima koji su na početku karijere. Na šta da obrate pažnju na putu do uspeha?

– Poručio bih da ne gledaju novac i materijalnu korist u startu, već da se skoncentrišu na sportski rezultat. Prvo trening i samoodricanje. Ko želi da uspe u sportu, mora da bude spreman na sto odsto odricanja. Drugačije se ne može. Karijera mora da bude sve, a onda dolazi to što je logično – slava, uspeh, novac… Neophodno je svakodnevno napredovanje. To se odnosi i na vrhunski sport i na vrhunske sportiste. Ni oni nisu privilegovani i čim prestanu sa radom, krenu unazad i vrlo brzo bude kraj njihove uspešne karijere.

Naš sajt se zove „Praštanje uspeha“. Kakvo je Vaše mišljenje o ovom životnom fenomenu? Umemo li mi da oprostimo uspeh?

– Ne. Ne umemo. Vidim kako se pojedinci i grupe postavljaju prema Novaku Đokoviću. I ne samo prema njemu, ali je Novak najsvetlija tačka u istoriji našeg sporta. A onda dozvolimo sebi da ga kao narod kritikujemo posle toliko uspeha, zbog eliminacije na startu olimpijskih igara. Odmah napadi, crno, pljuvanje i osuđivanje. To je naš najveći problem. Srbi sve mogu da oproste, ali uspeh nikako. Nisu svi takvi, ima i dobronamernih, ali…

Dakle, naš sagovornik Slavoljub Muslin koristi sve ono što je obrazovanom i stručnom čoveku na raspolaganju, kako bi pomogao svima i stimulisao svakoga ko radi sa njim i uči od njega. Nije to taktička varijanta, već život u malom. Ovaj daroviti čovek nas uči da ako želimo napred, kao sportisti, ali pre svega kao ljudi, moramo učiniti više napora prema onome što je bolje i ljudskije. U razgovoru s njim osetili smo da svaka reč ima značenje, kao neki dragoceni sadržaj. U njegovom stavu nema mesta za utešne pojave. Ko se takmiči, vrlo brzo biva ocenjen i nagrađen – po zasluzi.

Slobodan Damjanov
Fotografije: Mirko Vrbica

 

Share on facebook
Share on twitter