ANJA CREVAR, PLIVAČICA, PONOS SRBIJE I PANČEVA

Novi rekordi u mislimaRio je samo početak njene slave

Danas je Pančevka Anja Crevar najbolja srpska plivačica. Postoji mnoštvo dokaza za ovu našu tvrdnju, a najveći argumenti su rezultati sa vrhunskih takmičenjima mladih plivača - kako u Srbiji, tako i na plivalištima širom  Starog kontinenta, odakle neretko stižu fenomenalne vesti o mladoj Srpkinji koja  osvaja šampionske titule i superiorno obara nacionalne rekorde na plivačkim stazama.

Svi Anjini prijatelji i drugovi dobro zaju da je naša mlada sugrađanka sve to zavredila napornim radom, pozitivnom energijom i poštenim odnosom prema svima. Kao i mnogi uspešni sportisti u tzv. individualnim sporovima, počinjala je u samoći, sa sumnjama, slutnjama, tremom...   Sve je to samo ona znala i proživljavala, ali  je sve to pobedila, uz pomoć vlastitih pozitivnih misli, jakog sportskog karaktera, razumevanja roditelja, stručnjaka i dobronamernih ljudi koji su verovali u Anjine mogućnosti, marljivost i talenat.

Kod mlađane devojke, 16-godišnje odlične učenice trećeg razreda pančevačke Gimnazije "Uroš Predić" nije bilo dileme - plivanje ili nešto drugo. Kad je spoznala da uporan rad donosi rezultat, a da treninzi nisu napor već put ka uspehu, šampionka je bila rođena. Anja Crevar će biti  najmlađi član u našoj sportskoj ekspediciji na Olimpijskim igrama koje 5. avgusta počinju u čudesnom brazilskom gradu Rio de Žaneiru.

Kad smo Anjinog oca Dejana upitali da li je u redu da njegova ćerka piše sportski dnevnik za naš portal Praštanje uspeha, pred odlazak na Olipijske igre u Rio de Žaneiru, kao i da obaveštava naše čitaoce o zbivanjima sa najveće svetske sportske priredbe, gde će i sama učestvovati, nije bio dovoljan samo jedan odlazak na kafu. Naime, predusretljivi otac (koji je uz majku Ljiljanu, nekada prvotimku ŽŽRK Dinama  i sestru Aleksdandru, takođe plivačicu, najzasulžniji za ćerkin "veliki prasak") dao nam je objašnjenje da je naša ideja sasvim u redu, ali da je Anja trenutno na pripremama u Turskoj. Kada nam je rekao da u njeno ime ne može niko drugi da odluči, shvatili smo da se u porodici Crevar međusobno poštuju, a to je najbolji primer drugim familijama,  čija se deca uspešno bave sportom.

Naravno, sačekali smo srpsku "sirenu" nekoliko dana,  kada smo od Anje dobili potvrdan odgovor. Rekli smo joj šta od nje očekuje redakcija i čitaoci i odmah smo zakazali fotografisanje kod naše Ivane Ogrizović, diplomiranog fotografa. Anja je došla  tačno u zakazano vreme, što se kaže - u sekund. Dok je naša mlada sportska heroina pozirala, popričali smo o njenim dosadašnjim rezultatima, uspešnim trkama, kao i o tome šta se od nje može očekivati u Brazilu. S obzirom da smo razgovor vodili pre Anjinog osvajanja zlatne medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu u plivanju, održanom tokom jula u Mađarskoj, pre drugih smo znali da je Anjin glavni cilj ove godine upravo bio osvajanje  medalje, baš sa ovog nadmetanja. Olimpijada u Rio de Žaneiru će  biti izuzetno iskustvo i čvrst temelj za naredna velika prvenstva ove supertalentovane šesnaestogodišnje Pančevke.

Zato smo se svi silno obradovali fenomenalnom uspehu Anje Crevar, kada je stigla vest iz susedne zemlje da je naša sugrađanka osvojila zlatno odličje na 400 m mešovito, s novim srpskim apsolutnim rekordom, kao i da je prigrlila bronzano odličje na dvostruko kraćoj deonici, takođe s novim nacionalnim rekordom u apsolutnoj kategoriji. Tako je naša Anja obradovala sve iskrene ljubitelje sporta u našoj zemlji i našem gradu koji je postao rasadnik svetskih i evropskih šampionki. Zbog toga je bilo sasvim logično  prvo pitanje za Anju:

Da li si mogla  da pretpostaviš dokle ćeš stići i koliko ćeš značajnih rezultata uspeti da ostvariš kada si počinjala da se baviš plivanjem i da li si se u najsmelijim željama  nadala da ćeš  biti najmlađa učesnica, zajedno sa najvećim srpskim asovima, na Olimpijskim igarama u Rio de Žaneiru 2016.

- U početku nisam razmišljala u tom pravcu, ali kako je vreme prolazilo, shvatila sam da mogu dosta da postignem upornim radom, a posebno sam presrećna što ću biti deo olimpijskog tima Srbije.Najmlađa sportistkinja srpskog tima u Riju

Da li možeš da se setiš tog trenutka kada si shvatila, da možeš da ostvariti izuzetne rezultate, i da je sav Tvoj veliki trud ipak vredan?

- To sam osetila prošle godine, kad sam bila na Juniorskom evropskom prvenstvu. Osvojila sam medalju, ali i ispunila A normu za odlazak u Brazil. To bih istakla kao poseban momenat u dosadašnjoj karijeri i znak da mogu još da napredujem.

Ti si veoma mlada sportiskinja, ali već si osvojila toliko medalja, oborila mnoge nacionalne rekorde. Da li uopšte vodiš evidenciju o ostvarenim uspesima?

 - Ne znam tačno. Ja sam još kao kadetkinja rušila rekorde, često i svoje prethodne. Mislim da se to dogodilo više od sto puta, ali znam da sam pet puta oborila nacionalni rekord u apsolutnoj kategoriji.

Možeš li sportistima, koji poput Tebe tek kreću  putem slave, objasniti šta je bitno za uspeh?

- Istakla bih naporan rad, dakle, treba biti uporan, ali mora se doći i do neke zrelosti u treningu. Mislim da je veoma važno da budete smireni, što se kaže da vam glava bude čista. Naravno, pre svega mora de se voli to što se radi i da imate želju za uspehom. Oseti se to nekako, bar je kod mene takao bilo, pa sad jedva čekam da počne trening, a još više volim da se takmičim.

Kako bi opisala sebe kao plivačicu? Koje su tvoje vrline, a šta još  nedostaje da sve bude na vrhunskom nivou?

- Uporna sam i nikada ne odustajem. Trema mi pomalo smeta.

Anja, može li društvo da pomogne da  ostvariš još bolje rezultate?

- Prvenstveno, potreban je bazen olimpijskih dimenzija, koji bi mi svakodnevno biti na raspolaganju.

Mnogi bi na tvom mestu odgovorili da je na prvom mestu novac. To nismo čuli od tebe.

- Ne, ne razmišljam u tom pravcu.

 Anja naš ponosŠta te još zanima osim plivanja. Pretpostavljam da postižeš i sve drugo što vole tvoje vršnjakinje.

- Naravno. Volim i ja da izlazim, ali priznajem da me ne privlače noćni klubovi. Volim da prošetam sa drugaricama, a dosta vremena provedem i sa ljubimcem, psom Medom. Stižem sve da uradim i zadovoljna sam svojim životom!

Anja, pristala si da budeš deo našeg tima u portalu PRAŠTANJE USPEHA. Na ovim stranicama vodićeš svoj dnevnik. Od tebe očekujemo da nam prenosiš svoje emocije pred put u Rio, kao i da nam pišeš o utiscima iz Brazila. Da li si spremna za nov izazov?

- Ovo mi je posebno zadovoljstvo. Radujem se što ću moći da vam se javljam iz Brazila. Sigurna sam da  će mi sve to  ostati i kao jedna lepa uspomena sa velikog takmičenja i trajno me podsećati na to da sam i sama bila učesnica Olimpijskih igara Rio de Žaneiro 2016.

Ne sumnjamo da će Anja Crevar biti uspešna i u ovom poslu. Uostalom, ona je najbolji  primer kako prave ličnosti u sportu mogu da budu uzor i inspiracija. Iako je veoma mlada, vredna je, samouverena i komunikativna. Na vreme je ova izuzetna devojka odvojila bitno od nebitnog, pa sad mnogo lakše i uspešnije korača kroz život. Nema više ni nimalo sumnje:  Njeno vreme tek dolazi!

Slobodan Damjanov

Fotografije snimila: Ivana Ogrizović

 

© Praštanje uspeha 2016 - Redakcija: Osnivač - Slobodan Damjanov, Lektor - Mirko Kovačević, Fotografkinja - Ivana Ogrizović, Dizajn i programiranje - Milan Stojanović i Darko Putić