ANJA CREVAR, PLIVAČICA, PONOS SRBIJE I PANČEVA

Utorak, 9. avgust 2016.

Razgledanje Rija - nezaboravna čarolija i praznik za oči i dušu

Anja crevar ispred spomenika Hrista Spasitelja - Rio de ŽaneiroSrdačan pozdrav svima vama koji već dvanaest dana pratite dnevnik koji pišem iz olimpijskog Rio de Žaneira, za sportski portal “Praštanje uspeha”. Kao što sam već napisala, sa jučerašnjom trkom na 200 metara mešovito, završila sam takmičarski deo na Olimpijskim igrama, jer osvajanje drugog mesta u mojoj grupi nije bilo dovoljno da se nađem u završnim borbama. To znači da od danas za mene više nema plivanja u velikom bazenu, ali i to da nisam nezadovoljna onim što sam učinila na najvećem svetskom takmičenju. Došlo je vreme za malo hedonizma, a šta mislite, ima li boljeg mesta na zemaljskoj kugli za to od Brazila i fenomenalnog grada, kao što je Rio de Žaneiro?.

Danas je od samog jutra sve  bilo maksimalno opušteno i potpuno drugačije od onoga što sam do sada radila u Riju, kao i u Olimpijskom selu. Za doručak sam počastila sebe u “Mekdonaldsu”, posle dužeg vremena. A, onda je usledio dan za pamćenje. Provela sam ga u društvu sebi najdražih osoba, obilazeci najlepša i najatraktivnija mesta u ovom čudesnom i prelepom gradu.

Dogovorila sam se sa roditeljima, sestrom i trenerom da se nađemo u „staroj bazi“, odnosno, kod olimpijskog bazena. Razume se, najpre smo krenuli od simbola Rio de Žaneira koji dominira nad gradom, jer smo posetili čuveni spomenik Isusu Hristu, a zatim se spustili na najpoznatiju svetsku plažu - Kopakabanu.

Najjednostavnije i najbrže je bilo koristiti lokalni taksi, pa smo tako i učinili. Simpatični “vodič” nas je pažljivo odvezao do spomenika Hrista Spasitelja, sigurno najfotografisanijeg umetničkog dela, bar u vreme dok traje Olimpijada. Naravno, ovom iskušenju nismo ni mi odoleli, a deo atmosfere možete videti i na fotkama koje sam vam poslala. Inače, to brdo, Corcovada, je veoma visoko, pa i ne čudi što je pogled prelep. Anja crevar pogled na Rio de Žaneiro

Ceo Rio de Žaneiro vidi se kao na dlanu, mada je gore bilo pomalo maglovito, na šta nismo ni obraćali pažnju. Naravno, nije bilo ni jednostavno da se priđe ovom veličanstvenom kipu, jer se na dolazak kod ove atrakcije čekalo u redu koji je bio poduži. Međutim, kada smo prošli kontrole, obezbeđenja i domogli se ulaznica, usledili su nizovi divnih pogleda na  veličanstveni grad.

Anja Crevar i Sergej BubkaAnja Crevar i Sergej BubkaMožda će vas, dragi moji, zanimati  podaci koje sam saznala na licu mesta. Sam spomenik doseže visinu od 35 metara, a panorama Rija je prelepa, pre bih rekla - neverovatna! Proveli smo tu duže od dva časa, baš uživajući, a posebno sam se obradovala kad sam pored sebe ugledala Sergeja Bubku. Kao što je mnogima poznato, on je jedan od najboljih atletičara svih vremena, i bila mi je čast da ga upoznam i fotografišem se s njim, za uspomenu. Naš susret, odnosno razgovor sa ovom sportskom legendom,  bio je kratak, ali veoma prijatan, što ću uvek pamtiti.

Posle prelepih utisaka i susreta, otišli smo metroom do Kopakabane. Već je bilo kasno, pao je mrak, ali Kopakabana je bila prepuna, bar kada je reč o šetalištu. Naravno, nismo propustili priliku da malo šopingujemo, a onda, kako i priliči nama koji dolazimo s ovih prostora, malo seli u kafić pored plaže. Nisam mogla odoleti novom izazovu: Otišla sam do obale i uživala u pesku, gledajući ogromne talase.

Tako je u ovom nezaboravnom danu vreme  prosto proletelo, pa sam morala da se vratim u Olimpijsko selo. Sada sam u sobi,  pišem ovaj dnevnik,  a na rasporedu su zanimljiva plivačka finala koja usput gledam putem televizije, iz stana u Olimpijskom selu.

Dragi moji, želim da se još jednom  zahvalim svima vama koji me podržavate i čitate ove redove. Moram vam priznati da je sve ovo za mene jedno prelepo iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Pozdrav svima iz dalekog  Brazila!

 

 Voli vas vaša Anja!

© Praštanje uspeha 2016 - Redakcija: Osnivač - Slobodan Damjanov, Lektor - Mirko Kovačević, Fotografkinja - Ivana Ogrizović, Dizajn i programiranje - Milan Stojanović i Darko Putić